Terugkeren naar je vorige werkgever? Zó pak je dat aan!

Je bent een nieuwe professionele weg ingeslagen, maar je hebt op een of andere manier toch heimwee naar je vorige werkgever. En dan zie je ineens een interessante vacature bij hen. Wat nu? Terugkeren naar je vorige werkgever hoeft geen stap terug te zijn. Integendeel. Maar hoe pak je dat best aan? Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters geeft 5 tips.

Sta stil bij je reden van vertrek

Alvorens je gaat solliciteren bij je vorige werkgever, is het belangrijk om even stil te staan bij de reden waarom je er destijds vertrokken bent. Waren het bepaalde ergernissen waar je nu misschien opnieuw mee geconfronteerd kan worden? Of is er net veel veranderd in de organisatie sinds je vertrek? Mogelijk ken je nog een aantal ex-collega’s die een antwoord hebben op deze vragen. En waarschijnlijk kunnen zij je ook iets meer kunnen vertellen over de openstaande vacature die je interesseert. Aarzel dus niet om even bij hen te polsen. 

Je ex-collega’s kennen je goed, weten hoe je functioneert en kunnen dus ook mee inschatten of de openstaande vacature bij jou past of niet. Uiteraard heb je als ex-medewerker een streepje voor op andere kandidaten, vermits je de organisatie al kent en dus sneller ingewerkt zal zijn.

Bel eerst

Eens je beslist om te solliciteren voor de vacature bij je vorige werkgever, rijst natuurlijk de vraag hoe je dat best aanpakt: via de gangbare weg, of toch een meer persoonlijkere aanpak? Indien je vorige manager er nog steeds werkt en jullie op goede voet destijds uit elkaar gegaan zijn, dan doe je er goed aan om hem of haar eerst even te bellen. Leg uit dat je interesse hebt in de openstaande vacature en spreek af hoe je je sollicitatie best aanpakt. 

Motiveer je terugkeer

Ga er niet van uit dat je de job zomaar krijgt. Je bent destijds weggegaan, dus je moet ook duidelijk kunnen motiveren waarom je nu wil terugkeren. In de meeste gevallen wordt gevraagd om een update van je CV te sturen en één of meerdere gesprekken te doorlopen, vooral wanneer je aan de slag gaat in een ander departement of team. Hou er ook rekening mee dat zo’n gesprek enigszins anders zal lopen dan een standaard sollicitatiegesprek. Je gesprekspartner wil immers zeker zijn dat je niet zomaar opnieuw vertrekt wanneer een andere interessante vacature op je pad komt. 

Ging je destijds weg vanwege de functie-inhoud? Leg dit dan ook uit tijdens je gesprek, en maak duidelijk dat je niet wegging omwille van de bedrijfscultuur bijvoorbeeld. Zet ook de nieuwe vaardigheden die je bij je huidige werkgever hebt opgedaan extra in de kijker en verklaar waarom deze een toegevoegde waarde zijn voor het team en in je nieuwe functie.

Hou rekening met een eventuele afwijzing

Ziet je vorige werkgever het toch niet zitten om jou opnieuw aan boord te halen? Vraag dan ook om de nodige toelichting. Werd je afgewezen omdat je niet over het gewenste profiel beschikt voor deze vacature? Accepteer dit dan, en vraag om op de hoogte gehouden te worden van eventuele nieuwe vacatures die wel beter passen bij je profiel. Werd je afgewezen omdat ze vermoeden dat je niet in het team zou passen bijvoorbeeld? Vraag dan gerust om meer details. Hoe pijnlijk een afwijzing ook mag zijn, ga er professioneel mee om. 

Denk aan de toekomst

Hou altijd een goed contact met de ex-collega’s en managers waar je mee samengewerkt hebt. Dat kan via social media kanalen zoals Linkedin, maar ook door regelmatig eens af te spreken of te bellen. Dergelijk netwerk speelt voor organisaties immers een heel belangrijke rol in het invullen van openstaande vacatures.  

Zorg er ook voor dat je je huidige werkgever met opgeheven hoofd verlaat: motiveer waarom je ontslag neemt, zorg voor een vlotte overgang van je werk en zet je in tot de laatste dag. Op die manier hou je de deur altijd op een kier voor mocht een eventuele terugkeer.

Lees ook:

Meer