Het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) geeft ook de rente op de termijnrekeningen een zetje. In principe brengt je geld meer op naarmate je het langer vastklikt, maar dat is vandaag niet het geval. Meer zelfs, sommige kortlopende formules renderen meer dan die met een langere looptijd.
Opmerkelijke situatie bij de termijnrekeningen: geld voor één jaar vastklikken brengt meer op dan wanneer je dat doet voor tien jaar

Waarom is dit belangrijk?
Terwijl de kredieten duurder worden door de renteverhogingen van de ECB, brengen de spaarproducten, zoals de spaar- en termijnrekeningen, meer geld in het laatje.In het nieuws: De beste termijnrekening met een looptijd van één jaar brengt momenteel meer op dan de meest lucratieve formule met een looptijd van tien jaar.
- Uit de vergelijking van Spaargids.be blijkt dat Deutsche Bank op dit moment de meest lucratieve kortlopende termijnrekening aan de man brengt. Wie zijn geld voor één jaar vastklikt, ontvangt een rente van 2,8 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing (30 procent) hou je netto 1,96 procent over.
- Belangrijk detail: Die termijnrekening is enkel beschikbaar voor wie 100.000 euro opzij kan zetten.
- Opvallend: De rente op de termijnrekening van Deutsche Bank ligt hoger dan de meest lucratieve formule met een looptijd van tien jaar. Wie zijn geld parkeert op de langlopende termijnrekening van Izola Bank of Bank de Kremer ontvangt een brutovergoeding van 2,75 procent, oftewel 1,925 procent netto.
- Bij de twee financiële instellingen kan je een termijnrekening openen vanaf 500 euro.
Opmerkelijke situatie: De spaarder krijgt normaal een hogere vergoeding als hij zijn geld langer toevertrouwt aan een financiële instelling. Hij moet niet alleen langer zijn geld missen, maar bij een langere looptijd neemt ook het risico toe dat de bank over de kop gaat.
Leuk om weten: De opbrengsten van de Belgische termijnrekeningen liggen in lijn met het gemiddelde van de eurozone, leren cijfers van de ECB.
- Belgische deposito’s met een vaste looptijd van minstens twee jaar brachten in december 1,94 procent bruto op, tegenover het Europese gemiddelde van 1,91 procent.
Beste spaarboekjes
Spaarrekeningen: De netto-opbrengsten op de termijnrekeningen liggen bovendien niet fors hoger dan die op de bancaire spaarboekjes. Een overzicht van de meest lucratieve formules op dit moment:
- Vision Max van Santander Consumer Bank: 1,8 procent (voor bedragen tussen 125.000 en 200.000 euro)
- Vision+ van Santander Consumer Bank: 1,5 procent
- Extended-spaarrekening van Aion Bank: 1,5 procent (voor klanten met een abonnement bij de neobank)
- Fidelity Sparen van MeDirect: 1,5 procent
- Tempo Sparen van ING/ Getrouwheidsrekening van NIBC Direct: 1,4 procent
Troeven: Daarenboven hebben de spaarboekjes als grote troef dat het geld op eender welk moment beschikbaar is. Bij de termijnrekeningen is dat niet het geval. Sommige banken laten dat simpelweg niet toe, terwijl je bij anderen extra kosten moet betalen als je de deposito’s vroeger opvraagt.
- Vergeet niet: bij de spaarboekjes verlies je een deel van de opbrengsten als het kapitaal geen twaalf volle maanden kan renderen.
(kg)