Telefoneren in het vliegtuig niet langer verboden

Sinds vorige vrijdag mag je op het vliegtuig met je mobiele telefoon in principe gewoon telefoneren, sms-en en internetten. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft daarvoor zijn akkoord gegeven. Toch zullen passagiers nog even moeten afwachten of de luchtvaartmaatschappij waarmee ze vliegen het ook toelaat.

Alle elektronische toestellen mogen aan

De EASA liet weten dat het geen bezwaren meer heeft tegen het gebruik door passagiers van elektronische toestellen in vliegtuigen. Niet enkel telefoons mogen dus vrij gebruikt worden, ook tablets, laptops, mp3-spelers en allerlei andere toestellen. Het gebruik is aan geen enkele beperking gebonden, men mag ze dus bijvoorbeeld ook aanhebben tijdens het opstijgen of landen.

Tot nu toe moesten telefoons op het vliegtuig in vliegtuigmodus gezet worden zodat er geen communicatie mee mogelijk was. Nu de EASA besloten heeft dat er door het gebruik van mobiele telefoons in principe geen gevaar meer is voor elektronische storingen met de apparatuur in het vliegtuig, blijven passagiers toch nog met enkele onbeantwoorde vragen zitten.

Eerst en vooral is er de vraag of het mogelijk zal zijn om bereik te hebben op een mobiele telefoon die zich op grote hoogte bevindt. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden nu al de mogelijkheid aan via een satellietverbinding te telefoneren of internetten maar het is niet zeker of mensen dit nu ook via hun eigen toestel zullen kunnen doen. In principe moeten vliegtuigen dus van hotspots worden voorzien, iets wat in de VS bijvoorbeeld al frequent voorkomt.

Praktische uitwerking onduidelijk

Hoe dit in de praktijk gaat werken is nog niet helemaal duidelijk en zal grotendeels van de eigen regels van de luchtvaartmaatschappijen afhangen. De kans is groot dat de meeste maatschappijen het verbod op telefoneren nog tenminste enkele maanden zullen handhaven. Ze moeten immers testen doen om zeker te zijn dat er geen storende invloed is op het vliegtuig door de straling van mobiele telefoons.

Bovendien zullen nogal wat passagiers het misschien niet aangenaam vinden naast iemand te moeten zitten die gedurende de hele vlucht telefoongesprekken voert. Daarom zullen sommige maatschappijen misschien ook eerst plannen uitwerken om een soort van ‘stiltecoupons’ in te voeren zoals die al op heel wat treinen bestaan. In die coupons mag niet gebeld worden zodat passagiers in alle rust van hun treinrit kunnen genieten.