Techgiganten maken het mooie weer op Wall Street

Met kwartaalcijfers van Apple, Facebook, Amazon, Alphabet en Twitter was er donderdag nabeurs zowaar sprake van een tech-onderonsje op Wall Street. De Dow Jones steeg 0,5 procent, de S&P 500 deed er 1,2 procent bij en technologiebeurs Nasdaq ging liefst 1,6 procent hoger.

Apple wint 3,71 procent in de nabeurshandel. Een sterke verkoop van iPads en Mac-producten kon niet compenseren voor het dalend aantal iPhones dat over de toonbank gaat. Op jaarbasis daalden de inkomsten uit nieuwe iPhones met 16 procent, al zijn veel beleggers en analisten nu al benieuwd naar de prestatie van de iPhone 12 volgend jaar.

Facebook klimt 4,92 procent hoger, hoewel het aantal gebruikers in de Verenigde Staten en Canada afneemt. De #StopHateForProfit-ban lijkt het bedrijf van Mark Zuckerberg geen pijn te hebben gedaan, want op jaarbasis stijgen de advertentie-inkomsten met 22 procent. Facebook verwacht dat de inkomsten uit reclame nog hoger zullen liggen in het vierde kwartaal, met dank aan de eindejaarsperiode.

E-commercereus Amazon zag zijn omzet met 37 procent stijgen op jaarbasis. Door de coronapandemie kiezen veel consumenten ervoor om online essentiële goederen, boodschappen en huishoudmateriaal te kopen en dan moet de drukke eindejaarsperiode met cadeautjes straks nog komen. Ook de cloudactiviteiten zijn een vermelding waard, want die inkomsten stegen met 29 procent. Het aandeel ging 1,52 procent hoger in de nabeurshandel.

Ook Google-moeder Alphabet gaat boven de lat en wint 3,0 procent. De inkomsten uit advertenties vertoonden een grote heropleving, nadat de eerdere kwartalen zwak waren door de coronacrisis. De totale omzet komt op 46,17 miljard dollar.

Netflix dikte 3,7 procent aan. De videostreamingdienst kondigde prijsstijgingen in de Verenigde Staten aan. De kostprijs van een standaard- en premiumabonnement gaat richting 13,99 en 17,99 dollar per jaar. De wijzigingen worden de komende twee maanden doorgevoerd en bestaande klanten ontvangen minstens een maand op voorhand een waarschuwing.

Het aandeel van Twitter gaat liefst 8 procent hoger, nadat de omzet een stuk hoger ligt dan analisten voor ogen hadden. Een mindere groei van het aantal gebruikers en lichte controverse over de aanpak van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn de enige minpunten. Vooral de politieke situatie maakt het ‘moeilijk’ om het gedrag van adverteerders te voorspellen.

En dan nog een internetbedrijf dat oprukt. Inspiratieplatform Pinterest rukt liefst 28,20 procent op, na een omzetgroei van 58 procent tot 443 miljoen dollar. Het verlies is veel kleiner dan analisten voor ogen hadden en het aantal actieve gebruikers steeg, wat beleggers duidelijk tevreden stemt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20