Te koop: directe toegang tot de bewakingscamera’s in Moskou

Tienduizenden bewakingscamera’s in Moskou zijn toegankelijk voor elke gebruiker die een paar honderd dollar veil heeft.

Moskou heeft meer dan 175.000 CCTV-camera’s om de veiligheid te garanderen. De meeste van deze apparaten worden geïnstalleerd in drukke plaatsen van de stad. Op haar website geeft de stad aan dat het videobewakingssysteem toegankelijk is voor werknemers van federale overheidsinstanties, de burgemeester van Moskou en zijn vertegenwoordigers, evenals voor de politie en de uitvoerende macht.

Nu blijkt uit een rapport van de onderzoeksmedia MBKh Media dat beperkte toegang tot realtime camerabeelden en gezichtsherkenningstechnologie verkocht wordt op forums en clandestiene chats.

De mensen die deze toegangsgegevens aanbieden zijn leden van de politie en overheidsfunctionarissen die verbinding mogen maken met de CCTV-database van de stad, zegt Andrey Kaganskikh, een journalist bij MBKh Media. Overheidsfunctionarissen en politie verkopen hun inloggegevens voor 30.000 roebel, of ongeveer 470 dollar.

Van zodra iemand de inloggegevens heeft gekocht, kunnen ze de real-time de feeds van een specifieke camera in Moskou controleren. Ze doen dit via een link die hen omleidt naar de website van de overheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20