De Duitse bondskanselier Olaf Scholz verzet zich tegen de oproepen van de Verenigde Staten en Oekraïne om de invoer van Russisch gas en olie te verbieden. Dat berichten onder meer Politico en The Guardian.
Te afhankelijk van Poetins energie: Duitse bondskanselier Scholz verzet zich tegen mogelijke ban op Russische olie en gas
Waarom is dit belangrijk?
Een verbod op Russische energie zou kaderen in de internationale strafmaatregelen tegen Moskou, die genomen worden ter vergelding van de Russische inval in Oekraïne. Maar: een verbod zou Europeanen nog meer in de portemonnee raken dan nu al het geval is. De Europese Unie importeert namelijk 40 procent van haar gas uit Rusland, en 30 procent van haar olie, volgens gegevens van de Zwitserse bank UBS.Scholz waarschuwde dat een dergelijke maatregel de energiezekerheid van Europa in gevaar zou kunnen brengen, en dat de invoer van energie uit Rusland momenteel essentieel is voor het dagelijks leven van de burgers. Daarom heeft “Europa (…) de energieleveringen uit Rusland bewust vrijgesteld van sancties”, liet de Duitser optekenen in een verklaring.
Eerder betoogde de Oekraïense regering dat het Westen de import van Russische energie moet stopzetten om niet langer de oorlogskas van de Russische dictator Vladimir Poetin te helpen financieren. Deze oproep wordt gesteund door bepaalde gezagsdragers in de VS.
“Bewuste beslissing om activiteiten met Rusland voort te zetten”
Scholz zei dat zijn regering en de Europese partners “al maanden hard werken” aan de ontwikkeling van alternatieven voor de Russische energieleveringen, maar benadrukte dat “dit niet van de ene dag op de andere kan worden gedaan”.
“Daarom is het een bewuste beslissing van onze kant om de activiteiten van zakelijke ondernemingen op het gebied van energievoorziening met Rusland voort te zetten”, wordt hij geciteerd door Politico.
De kanselier voelde zich genoodzaakt in te gaan op opmerkingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken. De Amerikaan deelde zondag namelijk mee dat de VS en de Europese Unie in “zeer actieve besprekingen” waren om de invoer van Russische olie te verbieden. Japanse media meldden dat Tokio zich bij die besprekingen had aangesloten.
Er is dus verdeeldheid in het westerse kamp als het gaat om een verbod op Russische olie. De Verenigde Staten zouden intussen overwegen om op te treden zonder de hulp van hun bondgenoten in Europa, volgens bronnen van Bloomberg.
Dramatische stijging olieprijs
Blinkens opmerkingen leidden vannacht tot een dramatische stijging van de olieprijs: zo steeg Brent ruwe olie op een bepaald moment 18 procent tot 139 dollar per vat, de hoogste prijs in maar liefst 14 jaar.
Sindsdien is de prijs weer gedaald, maar ligt die nog steeds rond de 125 dollar per vat. Aan het begin van het jaar bedroeg de koopsom van een vat ruwe Brentolie nog minder dan 80 dollar.
(ns)