Tatoeages voortaan taboe voor Chinese voetballers: vrees voor negatieve buitenlandse invloed

In China hebben voetballers het verbod gekregen om nog tatoeages te laten plaatsen. Spelers die in de nationale selectie zijn opgenomen en die eerder al huidversieringen hebben laten zetten, kregen de opdracht de tatoeages te verwijderen of te bedekken. Dat heeft de General Administration of Sport of China (GAS) bekendgemaakt.

Topvoetballers moeten volgens de GAS een goed voorbeeld voor de samenleving zijn, daarom mogen ze hun tatoeages niet tonen.

Gedragsregels

Een groeiend aantal Chinese topvoetballers heeft, naar het voorbeeld van vele collega’s uit de rest van de wereld, tatoeages laten plaatsen. Dat geldt onder meer voor verdediger Zhang Linpeng, die eerder al te horen had gekregen dat hij bij een optreden voor zijn club FC Guangzhou, en bij selecties voor de nationale ploeg zijn huidversieringen diende te verbergen.

De Chinese autoriteiten maakten bekend dat de Chinese Football Association de gedragsregels voor de spelers zou aanscherpen, waarbij aan de selecties van de nationale teams disciplinaire eisen zouden worden gesteld. Leden van het nationale team en de beloftenselectie krijgen een absoluut verbod om nieuwe tatoeages te laten plaatsen.

Daarnaast wordt gesuggereerd om bestaande huidversieringen te laten verwijderen. “Indien er met de club toch bijzondere overeenkomsten zijn gesloten, zullen de spelers de tatoeages tijdens trainingen en wedstrijden bedekken”, luidt het.

De autoriteiten merkten verder dat voor de samenstelling van jeugdteams tot twintig jaar, het rekruteren van spelers met tatoeages ten strengste wordt verboden. Daarnaast werd beklemtoond dat de nationale teams ideologische en politieke opvoedingsactiviteiten moeten organiseren.

Patriottisme

Die inspanningen zouden de patriottistische instelling van de spelers moeten versterken. “Dit zal binnen het team het gevoel van verantwoordelijkheid en eer versterken”, wordt er opgemerkt. “Dit moet toelaten om een nationaal team te creëren dat in staat is om, met een uitstekende spelstijl, een succesvolle strijd te leveren.”

Tatoeages worden in China met grote argwaan bekeken. De voorbije jaren bleek het fenomeen bij de jongere generaties in de grote steden toch steeds populairder te worden.

De gewoonte wordt door de Chinese overheid als een signaal van dreigende negatieve buitenlandse invloeden bestempeld. Door een verbod in te voeren, hoopt de Chinese regering opnieuw een grotere controle over de jongere generatie te krijgen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20