De Taliban beweert ongeveer 300 militaire voertuigen, die door de VS tijdens hun chaotische terugtrekking uit Afghanistan in 2021 zijn achtergelaten, te hebben gerepareerd en weer in gebruik te hebben genomen.
Het nieuws: In een Twitter-post van het Afghaanse ministerie van Defensie zijn rijen van militaire voertuigen afgebeeld. Volgens het ministerie waren de voertuigen opzettelijk beschadigd en achtergelaten door de VS en hun bondgenoten tijdens hun overhaaste terugtrekking uit het land in april 2021.
- Nu worden de voertuigen gebruikt door de troepen van de Taliban om het leger te moderniseren. Volgens de regering van het land omvat de vloot meer dan 150 types Humvees in verschillende configuraties, evenals twee “tanks” en ziekenhuis- en bevoorradingsvrachtwagens.
- Volgens een verslag van het Amerikaanse congres uit 2021 – dat door CNN is ingezien – zou al het militair materieel dat is achtergelaten in Afghanistan een totale waarde van ruim 7,2 miljard dollar vertegenwoordigen. Het materieel omvat, naast militaire voertuigen, vliegtuigen, lucht-grondmunitie, wapens en communicatieapparatuur.
- “Minstens 78 vliegtuigen, 9.524 lucht-grondraketten, meer dan 40.000 voertuigen, meer dan 300.000 wapens en zo goed als alle nachtkijkers en communicatiesystemen die we aan het Afghaanse leger leverden, zijn achtergebleven“, zo staat te lezen in het laatste rapport van de Speciale Inspecteur-Generaal voor de Heropbouw van Afghanistan.
- De VS gaven eerder van 2005 tot augustus 2021 voor in totaal 18,6 miljard dollar aan uitrusting aan de Afghaanse nationale defensie- en veiligheidstroepen (ANDSF), aldus CNN.


Reparaties
- Het grootste deel van de voertuigen die door de Amerikanen twee jaar geleden zijn achtergelaten, zijn op voorhand door het Amerikaanse leger onklaar gemaakt.
- De Taliban stelt echter in een Twitter-post dat de voertuigen zijn gerepareerd en klaar zijn voor gebruik, dankzij het technische team van het Afghaanse leger.
- De voertuigen zouden na een grondige inspectie door de commandant van de Abu Dojaneh Brigade allemaal zijn goedgekeurd voor gebruik.
Diepe economische en humanitaire crisis
- Ondanks het militaire machtsvertoon hebben de Taliban en Afghanistan te kampen met een steeds diepere economische en humanitaire crisis, sinds het regime in 2021 de macht overnam.
- Sinds de machtsovername zijn door het Westen sancties opgelegd aan leden van de Taliban-regering, zijn de overzeese tegoeden van de centrale bank bevroren en de meeste buitenlandse financieringen zijn opgeschort, aldus de BBC.
- Er wordt aangenomen dat het land op natuurlijke hulpbronnen zit ter waarde van meer dan 800 miljard dollar, inclusief leveringen van gas, koper en zeldzame aardmineralen die van vitaal belang zijn bij de productie van moderne technologische apparaten. Buitenlandse investeerders hebben al belangstelling getoond voor de exploitatie ervan, maar tientallen jaren van conflicten in het Zuid-Aziatische land hebben dergelijke initiatieven ontmoedigd.
- De internationale gemeenschap uit daarnaast haar zorgen over de behandeling van vrouwen door de Taliban. Zo wordt vrouwen de toegang tot onderwijs ontnomen, wat “grote gevolgen heeft voor hun toekomst”, aldus Amnesty International. (kg)