Takeaway en Prosus strijden om Just Eat

Takeaway.com heeft zijn bod op Just Eat verhoogd, luttele minuten nadat concurrent Prosus een eindejaarsbod op de Britse takeawaydienst deed.

De Nederlandse groep heeft donderdag 916 pence per aandeel geboden. Daarbij behoudt Just Eat 57,7 procent van de volledige groep. Het Amsterdamse Prosus heeft ook zijn cash aanbod verhoogd: 800 pence per stuk.

Laatste bod

Met die prijs wordt Just Eat op 5,5 miljard pond of 6,43 miljard euro geschat. Beide bedrijven zeggen dat het om het laatste bod gaat. De aandelen van Takeaway vielen met tien procent.

Just Eat heeft de vorige voorstellen van Prosus afgewezen. De laatste keer bood het bedrijf 740 pence per aandeel. De raad van bestuur gaf de voorkeur aan de volledige overname door Takeaway.

Marktaandeel

Beide bedrijven willen Just Eat in de portefeuille omdat de wereldwijde concurrentie in de maaltijdservice-industrie steeds belangrijker wordt. Uber, het Duitse Delivery Hero en andere apps strijden om het grootste marktaandeel.

Prosus en Takeaway geven de aandeelhouders van Just Eat tot 10 januari de tijd om op het aanbod te reageren. Prosus beargumenteert dat ze de cash in huis hebben om noodzakelijke veranderingen door te voeren. Takeaway claimt dan weer superieure know-how.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20