Key takeaways
- Taiwan zet grond-, lucht- en zeemachten in als reactie op de schietoefeningen van China.
- China voert zonder voorafgaande kennisgeving gezamenlijke gevechtsmanoeuvres uit met 32 vliegtuigen rond Taiwan.
- De oefeningen wekken bezorgdheid over de veiligheid van de internationale scheep- en luchtvaart.
Het Taiwanese ministerie van Defensie maakte melding van de inzet van grond-, lucht- en zeetroepen als reactie op de “schietoefeningen” van China in de buurt van het eiland. Het ministerie veroordeelde de oefeningen en beweerde dat ze een gevaar vormen voor de internationale veiligheid en stabiliteit.
Volgens Taiwan begon China gezamenlijke gevechtsmanoeuvres met 32 vliegtuigen rond Taiwan en kondigde het vuuroefeningen aan in een gebied ongeveer 40 zeemijl ten zuiden van het eiland. De aangewezen zone, gelegen voor de kust van Kaohsiung en Pingtung, werd eenzijdig en zonder voorafgaande kennisgeving ingesteld door het Volksbevrijdingsleger, waardoor bezorgdheid ontstond over de veiligheid van de internationale scheep- en luchtvaart.
China’s agressieve houding in de regio
Het Taiwanese ministerie van Defensie benadrukt dat deze oefeningen volgen op soortgelijke oefeningen die China uitvoert in de buurt van Vietnam en Australië, wat hun agressieve houding in de regio benadrukt. Dit patroon onderstreept China’s claim van soevereiniteit over Taiwan, een claim die door Taipei wordt afgewezen.
De timing van deze oefeningen valt samen met de recente inbeslagname van een vermoedelijk door China bemand vrachtschip dat verantwoordelijk zou zijn voor het doorsnijden van een onderzeese telecomkabel die de Penghu-eilanden van Taiwan bedient. Taiwan maakt zich steeds meer zorgen over de veiligheid van zijn onderzeese infrastructuur na een ander incident met een Chinees schip eerder dit jaar. China heeft voortdurend gedreigd met geweld om Taiwan onder zijn controle te brengen, wat de vrees heeft gewekt dat het verbreken van communicatieverbindingen een tactiek zou kunnen zijn bij een poging tot overname of blokkade.
Situatie escaleert
Deze escalerende situatie in de Straat van Taiwan vormt een potentieel brandpunt voor een conflict tussen China en de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot en wapenleverancier van Taiwan. Hoewel de VS wettelijk verplicht zijn om wapens aan Taiwan te leveren, blijft hun beleid van “strategische ambiguïteit” met betrekking tot militaire interventie in het geval van een Chinese aanval een bron van onzekerheid. Ondanks de sterke tweepartijdige steun voor Taiwan binnen het Amerikaanse Congres, blijft er bezorgdheid bestaan over de mogelijke bereidheid van president Trump om het eiland te verdedigen tegen een Chinese invasie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!