Katherine Tai, de hoogste handelsfunctionaris binnen de regering-Biden, heeft de EU opgeroepen om meer te doen om de eigen industrie te steunen.
Wordt EU meegetrokken in Amerikaans handelsconflict? Regering-Biden wil dat Europa meer doet om afhankelijkheid van China af te bouwen
Waarom is dit belangrijk?
In augustus ondertekende de Amerikaanse president Joe Biden de Inflation Reduction Act, het grootste klimaatpakket in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Daarbij werd 369 miljard dollar vrijgemaakt voor onder andere de transitie naar hernieuwbare energie. Binnenlandse bedrijven kunnen daardoor profiteren van hoge subsidies. Buitenlandse producenten worden echter buitengesloten, wat leidde tot hevige kritiek vanuit Europa.De essentie: Tai roept de EU op haar eigen fabrikanten beter te steunen, om zo samen de afhankelijkheid van China af te bouwen.
- De invoering van de Inflation Reduction Act heeft de afgelopen weken geleid tot hevige kritiek van buitenlandse producenten. Dat gebeurde niet enkel in Europese landen. Ook Zuid-Korea en Japan, allebei bondgenoten van de VS, beweren dat het beleid in strijd is met de regels van de WHO. Volgens hen worden ze “beroofd van investeringen in groene technologie”.
- De combinatie van het steunpakket samen met hoge energieprijzen in Europa, doet fabrikanten overwegen hun activiteiten te verplaatsen naar de VS. Om conflict te voorkomen, stelt de handelsfunctionaris nu voor dat Europa hetzelfde doet, meent de Financial Times.
- Tai verdedigde de invoering van de Inflation Reduction Act: “We zijn extreem trots op de investeringen (in een milieuvriendelijke toekomst) die we als regering-Biden hebben gedaan”, klopte Tai zich op de borst na een ontmoeting met Europese ministers in Praag.
Anti-China-beleid?
In de toekomst: Allen tegen China?
- Volgens Tai moet de EU samen met de VS een nieuw industriebeleid ontwikkelen om de invloed van China af te bouwen.
- Japan en Zuid-Korea, die actief willen profiteren van de hoge korting (7.500 dollar) per geproduceerd elektrisch voertuig, zouden kunnen worden betrokken bij dat beleid.
Tegenwerping: Europese functionarissen bestempelen het voorstel als “onaanvaardbaar”.
- De kans dat de opmerkingen van Tai een impact zullen hebben op de Europese functionarissen, is klein. Josef Sikela, de Tsjechische minister van Economie en voorzitter van de vergadering in Praag, zei dat het voorstel “onaanvaardbaar” is en dat de EU dezelfde behandeling wilde als Canada en Mexico. Die landen werden immers minder beperkingen opgelegd.
Volgende week zullen functionarissen van beide landen samenzitten om te zien of er geen compromis bereikt kan worden.
(as)