Wetenschappers van de Nanyang Technological University in Singapore zijn er in geslaagd een IKEA-stoel in elkaar te laten zetten door een paar industriële robots. Hoewel dit op het eerste zicht de bevestiging lijkt te zijn dat de heerschappij van de mens op deze aarde dag na dag verwatert, begint stilaan duidelijk te worden dat artificiële intelligentie (A.I.) nog altijd totaal ongeschikt blijft om de meest elementaire menselijke taken uit te voeren.
De robots kregen als taak een stoel van het model STEFAN in elkaar te zetten. In totaal bestaat die stoel uit 19 componenten, met daarin voorgeboorde gaten waarin stukken moeten worden ingevoegd en daarna worden samengedrukt.
In totaal deden de robots – die van alle kanten hulp kregen bij de executie van deze taak – er 19 minuten over. Het resultaat is volgens dokter Pham van de Nanyang Technological University indrukwekkend genoeg om de interesse in de sector te hebben gewekt.
Maar nu komt het: het is een klus die een mens in minder dan 5 minuten voor mekaar krijgt. De robots hebben het vooral moeilijk met één zaak: behendigheid. Een autonome vrachtwagen zal straks zonder moeite een pakje van een magazijn in Parijs 300 km verder bij de voordeur van de klant afleveren. Maar de kans dat een robot datzelfde pakje via een wat smalle trap tot bij de voordeur van de klant op de eerste verdieping van een flatgebouw zal brengen nadat hem in de voortuin al een blaffende hond had opgewacht, is vandaag nog zo goed als nul.
De paradox van Moravec
Het is een probleem dat door experts in de artificiële intelligentie (A.I.) de paradox van Moravec wordt genoemd. Hans Moravec is een onderzoeker in het gebied van de kunstmatige intelligentie. Al in 1988 begreep hij dat abstracte redeneringen relatief weinig rekenkracht van computers vergen, terwijl net extreem veel rekenkracht nodig is voor zintuigelijke en motorische vaardigheden.
Met andere woorden: een computer kan makkelijk de wereldkampioen van het bordspel Go! kloppen of berekenen waar olie onder de grond zit. Maar vraag hem niet om een eenvoudige handeling uit te voeren zoals een flesje bier uit een koelkast te halen, een glas uit de kast te halen en het bier in het glas te schenken.
Musk: “De mens wordt onderschat”
Behendigheid is voor een computer dus iets veel complexer dan een schaakspel winnen. Dat is een gevolg van menselijke evolutie. Mensen zijn al miljoenen jaren gesterkt in het zoeken van oplossingen voor natuurlijke problemen tot ze die zaken als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen.
Niet voor niets zei Tesla-baas Elon Musk vorige week nog dat de productieproblemen in zijn fabriek het gevolg zijn van onze overafhankelijkheid van robots. “Mensen worden zwaar onderschat,” schreef hij in een tweet.
Robots hebben het zeer moeilijk met de fysieke aspecten van gewone jobs. Maar de kans dat een robot – net als vele mensen – het ganse IKEA-bouwpakket ergens in een hoek gooit omdat hij er geen weg mee kan, is dan weer wel een pak kleiner.