SUV’s vertegenwoordigen 60% van de nieuwe EV’s en hebben 5 keer meer zeldzame metalen nodig dan elektrische stadsauto’s

“De opkomst van elektrische SUV’s, grote voertuigen die het midden houden tussen een 4×4 en een MPV (Multi-Purpose Vehicle), dreigt “de ontwikkeling van elektrische auto’s, die essentieel zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde, in gevaar te brengen”. Dat staat te lezen in een rapport van het World Wildlife Fund (WWF).

Waarom is dit belangrijk?

Het toenemende gebruik van grote elektrische SUV's dreigt de ontwikkeling van elektrische auto's te belemmeren. Deze SUV's vereisen tot vijf keer meer zeldzame metalen dan kleine elektrische stadsauto's vanwege hun gewicht en vergroten zo het risico op een tekort aan die metalen.

In het nieuws. SUV's of Sports Utility Vehicles vertegenwoordigden in september 60% van de nieuwe registraties van elektrische auto's in Europa, blijkt uit berekeningen van JATO.

Zoom in. De wereldwijde vraag naar zeldzame metalen en mineralen neemt snel toe en zal naar verwachting tegen 2030 verder versnellen, aldus het IEA.

  • Metalen en mineralen worden als zeldzaam of strategisch beschouwd wanneer ze "in veel sectoren van de industrie" worden gebruikt en "op korte termijn moeilijk ve
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer