In de Amerikaanse staat Texas is abortus sinds 1 september 2021 alleen nog maar toegestaan onder extreem strenge voorwaarden. Die nieuwe wet – S.B. 8 – was al enkele maanden geleden gestemd, maar treedt nu pas echt in werking nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof stemde om de wet niet op te schorten.
“Onze Schepper schonk ons het recht op leven en toch verliezen miljoenen kinderen elk jaar hun recht op leven door abortus”, zei de Republikeinse gouverneur Greg Abbott toen hij in mei van dit jaar de nieuwe abortuswet in Texas ondertekende. “In Texas maken we er werk van om elk ongeboren kind met een hartslag te redden van de verwoestingen van abortus.”
De nieuwe Texaanse wet is de strengste van zijn soort in de Verenigde Staten sinds het Hooggerechtshof in 1973 in de zaak Roe v. Wade besliste dat vrouwen een grondwettelijk recht op abortus hebben. Sindsdien mogen Amerikaanse staten abortus dus niet meer verbieden, maar dat verbod probeert Texas nu zoveel mogelijk te omzeilen.
Geen uitzonderingen bij verkrachting of incest
Zo is het vanaf 1 september illegaal om een zwangerschap af te breken als er een hartslag valt waar te nemen. In de praktijk is dat meestal al het geval in de zesde week, terwijl veel vrouwen dan nog niet eens weten dat ze zwanger zijn. Ook bevat de wet geen uitzonderingen bij verkrachting of incest. Enkel om ernstige medische redenen is abortus later nog toegelaten.
Opvallend aan S.B. 8 is ook dat het aan burgers vraagt om de naleving van het verbod af te dwingen. Particulieren worden actief aangemoedigd om mensen op te sporen die vrouwen helpen met, aanzetten tot of begeleiden bij een illegale abortus. Zij kunnen tegen hen een proces aanspannen en krijgen van de veroordeelde 10.000 dollar (8.500 euro) als de rechter hen gelijk geeft. Ook wie niet in Texas woont, kan zo’n proces aanspannen.
Verantwoordelijkheid bij burger
Die nuance om de verantwoordelijkheid bij de burger te leggen in plaats van bij het bestuur is waarschijnlijk ook de reden dat het Amerikaanse Hooggerechtshof de nieuwe wet niet heeft opgeschort. De stemming daarover was 5 tegen 4, waarbij drie van de tegenstemmen komen van recent door voormalig president Donald Trump aangestelde conservatieve rechters.
Eerder verklaarde het Hooggerechtshof gelijkaardige wetten in de staten Louisiana en Georgia namelijk wel ongrondwettelijk. Nu liet het weten nog niet te kunnen beslissen en laat het nieuwe juridische stappen voor tegenstanders open. Daarvoor moet er waarschijnlijk wel eerst echt een uitspraak zijn van een rechter na een klacht van een burger.
Lees ook: Waarom het feit dat Argentinië deze week abortus legaliseerde zo belangrijk is