Suezkanaal verwerkte vorig jaar meer dan 20.000 schepen

Het voorbije jaar hebben meer dan 20.000 schepen van de route door het Suezkanaal gebruik gemaakt. Dat betekende een stijging met ongeveer een tiende tegenover het jaar voordien, ondanks een sluiting van de cruciale waterweg gedurende een periode van zes dagen wegens een gestrand containerschip.

Dat heeft Osama Rabieh, voorzitter van de Egyptische Suez Canal Authority (SCA), in gesprekken met Egyptische media gezegd. Rabieh gaf daarbij ook aan dat financiële incentives worden gepland voor schepen die milieuvriendelijke procedures en technieken kunnen aantonen.

Ever Given

Ongeveer 10 procent van de wereldwijde handel passeert door het Suezkanaal, een cruciaal traject in de goederentrafieken tussen Azië en Europa. Het kanaal, dat de Rode Zee met de Middellandse Zee verbindt, verwerkt ook 7 procent van de wereldwijde petroleumtransporten.

In maart vorig jaar werden de trafieken echter geblokkeerd toen het containerschip Ever Given in het kanaal aan de grond liep en alle scheepvaartverkeer gedurende zes dagen onmogelijk maakte. Die problemen hadden zware gevolgen voor de wereldwijde handel.

Ondanks die tegenslag kon uitbater van het kanaal, dat voor de Egyptische economie een belangrijke bron van inkomsten vormt, over het voorbije jaar toch een omzet van 6,3 miljard dollar melden. Dat betekende een stijging met 12,8 procent tegenover het jaar voordien.

Tariefverhoging

In totaal passeerden het voorbije jaar 20.649 schepen door het kanaal, tegenover 18.830 vaartuigen het jaar voordien. In februari van dit jaar worden de tarieven voor een doortocht door het Suezkanaal met 6 procent verhoogd. Die ingreep moet de uitbater dit jaar een extra omzet van ongeveer 400 miljoen dollar opleveren.

In totaal werden vorig jaar 1,27 miljard ton goederen door het kanaal vervoerd. Dat vertegenwoordigde een stijging met 8,5 procent tegenover het jaar voordien. Rabieh wees er daarbij op dat de trafieken door het Suezkanaal een sterkere toename lieten optekenen dan de groei van de wereldwijde handel, die vorig jaar met 3,7 procent opliep.

De cijfers van de uitbater tonen verder aan dat in het Suezknaal vorig jaar in totaal 5.186 containerschepen passeerden. Dat was een toename met 10 procent tegenover het jaar voordien.

Bij de gastransporten was er sprake van een stijging met 36 procent tot 937 schepen, terwijl de bulkschepen een groei met 15 procent tot 5.893 eenheden werden genoteerd.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.