“Suezkanaal open voor buitenlands kapitaal, maar staat niet te koop”

Het Suezkanaal in Egypte staat open voor buitenlandse investeringen, maar van een verkoop kan geen sprake zijn. Dat heeft Osama Rabie, voorzitter van de Suez Canal Authority (SCA), gezegd in een commentaar op recente discussies in het Egyptische parlement over de uitbouw van een sterkere financiële structuur voor de waterweg, die voor Egypte een cruciale bron van inkomsten vormt.

De gesprekken in het Egyptische parlement hadden geleid tot speculaties dat buitenlandse partijen een belang in het kapitaal van de Suez Canal Authority zouden kunnen verwerven.

Waarom is dit belangrijk?

Het Suezkanaal ontvangt het merendeel van zijn inkomsten uit de tarieven die schepen voor het gebruik van de waterweg betalen. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi merkte tijdens een economisch congres in oktober echter op verbaasd te zijn dat de Suez Canal Authority geen beschikking had over grotere financiële reserves, die voor allerhande investeringen zouden kunnen worden gebruikt.

Extra middelen nodig: Het Suezkanaal wil een betere toegang tot financiële reserves om in diverse projecten, zoals de ontwikkeling van nieuwe bedrijvenzones of duurzame energie, te investeren.

  • “Om die bijkomende financiële middelen te kunnen samenbrengen werd het Suez Canal Authority Fund (SCAF) opgericht”, verduidelijkte Osama Rabie. “Dankzij het fonds moet het Suezkanaal bredere investeringsmogelijkheden krijgen."
  • "Daarbij kunnen ook buitenlandse partijen een bijdrage levere
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer