Suezkanaal niet meteen ontstopt: ‘Kan nog weken duren’

‘Het kan dagen tot weken duren voordat het schip bij het Suezkanaal is vlotgetrokken.’ Dat zegt Boskalis-topman Peter Berdowski woensdag in het actualiteitsprogramma Nieuwsuur van de Nederlandse openbare omroep.

Sinds dinsdag blokkeert het containerschip genaamd Ever Given van de Taiwanese rederij Evergreen het Suezkanaal in Egypte. Baggermaatschappij Boskalis kwam vandaag ter plaatse aan om het probleem op te lossen.

Zandbanken

Volgens de CEO van Boskalis, Peter Berdowski, kan het dagen of zelfs weken duren om het schip van 224.000 ton te bevrijden dat een van ’s werelds drukste waterwegen blokkeert.

Berdowski vertelde Nieuwsuur dat het onmogelijk was om het schip te bevrijden met de huidige lading aan boord. ‘Het schip met het zijn huidige gewicht (…), is onmogelijk te trekken’, zei hij. ‘Dat kun je wel vergeten.’

Eerst zou de stookolie en het ballastwater uit het schip moeten. Daarna zou het misschien bij vloed kunnen worden weggesleept. Als dat niet werkt, zouden containers moeten verwijderd worden.

Als laatste stap moeten de zandbanken, waarin het schip nu vastzit, weggegraven worden of wegspoelen.

Zuidpunt van Afrika

Ondertussen stapelt de file zich aan weerszijden van het kanaal op. Tientallen schepen, waaronder grote containerschepen, tankers die olie en gas vervoeren en bulkschepen die graan vervoeren, wachten op de ontstopping.

Zo’n 30 procent van alle containerschepen ter wereld varen dagelijks door het 193 kilometer lange Suezkanaal. Ze vervoeren ongeveer 12 procent van alle goederen die wereldwijd worden verhandeld.

Er bestaat een omleiding. Maar die is via het zuidpunt van Afrika. Een trip die meer dan een week kan duren. Grote containerschepen blijven liever nog even in de file dobberen.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20