Suezkanaal (bijna) ontstopt: reusachtig containerschip Ever Given ‘drijft’

Ever Given, een van de grootste containerschepen ter wereld, drijft, na bijna een week vast te zitten in het Suezkanaal. Dat schrijft persagentschap Bloomberg.

Dinsdag liep het containerschip vast in het Egyptische Suezkanaal. Met man en macht probeerden sleepboten de gigant weg te trekken. Maar al snel bleek dat dat niet zo eenvoudig was.

27.000 kubieke meter zand                           

Nu zou het toch gelukt zijn. Met behulp van onder meer maritieme dienstverlener Inscape en het Nederlandse Smit Salvage, onderdeel van baggeraar Boskalis. Graafmachines zouden tot diep in de oevers van het kanaal hebben gegraven en 27.000 kubieke meter zand hebben verwijderd.

450 schepen zouden ondertussen wachtende zijn voor de ontstopping van het Suezkanaal. Hoewel het schip Ever Given weer drijft, is het niet meteen duidelijk wanneer de waterweg weer open gaat voor verkeer.

400 miljoen dollar per uur

Het Suezkanaal is een van de drukste waterwegen ter wereld. Zo’n 12 procent van alle handel loopt erlangs. Deze stilstand is dus een belasting voor mondiale bevoorradingsketens.

Elke dag wordt er meer dan 9 miljard dollar (7,6 miljard euro) aan goederen verstoord, volgens scheepvaartdagblad Lloyd’s List. Dat komt neer op 400 miljoen dollar (340 miljoen euro) per uur.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20