Succes bioproducten zorgt voor recordomzet groente- en fruitveiler BelOrta

BelOrta, de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België, heeft in 2019 een recordomzet gedraaid van 451 miljoen euro. Dat kwam grotendeels door een opmerkelijke stijging van de verkoop van bioproducten met maar liefst 40 procent.

BelOrta zette het afgelopen jaar zijn sterkste resultaat ooit neer: een relatief kleine omzetstijging van 0,3 procent zorgde voor de hoogste omzetcijfers ooit voor de opvolger van witloofveiler Coöbra. Dat vertaalt zich in 502 miljoen kilo verkochte fruit en groenten, ook een record.

En de resultaten hadden nog beter gekund. Volgens BelOrta werd de productie gehinderd door slechte weeromstandigheden, met een koud voorjaar en een droge, hete zomer. Sommige groenten, zoals tomaten en komkommers, profiteerden dan weer van de hitte omdat daardoor de vraag naar die producten toenam.

Bioboom?


Maar opvallend is dus de groei van de verkoop van bioproducten bij BelOrta: 40 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Is dat representatief voor het succes van bioproducten op de Belgische markt?

‘Tot nog toe kunnen  we niet spreken van een heuse bioboom’, vertelt Lieve Vercauteren, directeur van sectororganisatie voor biologische landbouw en voeding BioForum. ‘Bio is al jaren een groeimarkt, maar niet met 40 procent. Gemiddeld zien we een jaarlijkse groei van zo’n 10 procent.’

Dat BelOrta zoveel bioproducten verkocht tegenover vorig jaar komt vooral omdat er meer telers van biologische producten zich aansloten.

Bio blijft dus wel in opmars in België. ‘Het is een mooie wisselwerking tussen vraag en aanbod’, volgens Vercauteren. ‘Zowel het aantal telers, het areaal als het assortiment groeit jaar na jaar. Maar ook de interesse van de consument wordt steeds groter.’

Het uitgangspunt van bio is kwaliteitsvoeding produceren op een natuurlijke wijze met respect voor mens, dier, plant en milieu. Dat betekent dat biogroenten- en fruit vrij zijn van pesticiden, nooit met kunstmest bewerkt worden, in volle grond gekweekt worden en dus rijker zijn aan smaak en voedingsstoffen. Er gelden strikte regels voor het biolabel. Producten worden steevast gecontroleerd van boer tot winkel.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.