De interesse in elektrische auto’s is in ons land reëel, maar de belangrijkste hindernis voor hun adoptie blijft de prijs voor veel mensen. Vlaanderen biedt nu een aanzienlijke stimulans. Maar in het zuiden van het land wordt eerder de tegenovergestelde benadering gevolgd.
In het nieuws: De Vlaamse regering pakte gisteren uit met een nieuwe premie: particulieren die in 2024 een elektrische auto kopen, hebben recht op 5.000 euro, zo klopten de regeringspartijen af voor het begrotingsakkoord maandag.
Het contrast: In Wallonië is daar niets van aan. Integendeel zelfs: de belastingen zullen aanzienlijk stijgen voor elektrische auto’s, omdat bij de recente belastinghervorming het vermogen en het gewicht van het voertuig meetellen.
- De hervorming van de belasting op de inverkeerstelling in Wallonië treedt in 2025 in werking. Het moet de “aankoop van nieuwe of tweedehands voertuigen die zich kenmerken door hun lichtheid, matige kracht en lage emissies” bevorderen.
- Deze eenmalige belasting (niet te verwarren met de jaarlijkse belasting, die ongewijzigd blijft) wordt berekend op basis van de “fiscale paardenkracht” van het voertuig, oftewel het vermogen uitgedrukt in PK. En het bedrag stijgt snel, van 50 tot… 9.000 euro.
- De belasting is hoger voor zware en krachtige voertuigen, dus in de praktijk geldt dit voor veel elektrische voertuigen op de markt. De belasting voor een Tesla Model Y stijgt bijvoorbeeld van 61,5 euro naar 1.404,5 euro. Die voor de Model 3 stijgt naar 1.588,2 euro en die voor de Model C naar 1.910,8 euro.
- Voor een volledig elektrische gezinsauto bedraagt de belasting op dit moment ongeveer 60 euro, maar dit zou met de hervorming rond de 500 euro moeten liggen. Merk op dat een vermindering van 100 euro wordt toegepast voor grote gezinnen (3 kinderen).
- Kleine elektrische auto’s zullen echter een veel minder sterke daling zien in deze belasting. De Renault Megane etech daalt bijvoorbeeld van 61,5 euro naar 50 euro.
Laadpalen
Bovendien: Het Waalse Gewest loopt achter op andere belangrijke projecten voor elektrificatie van auto’s. Terwijl wordt verwacht dat ons land tegen 2030 ongeveer 2 miljoen elektrische auto’s zal tellen, blijft Wallonië een woestijn voor oplaadpunten. In tegenstelling tot het noorden van het land, dat bang is om te veel snellaadstations te installeren in verhouding tot de vraag. Twee maten, twee gewichten…
(kg/nd)