Stuurt Slowakije snel gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne?

Slowakije overweegt de optie om MiG-29-gevechtsvliegtuigen te doneren aan Oekraïne. Het kijkt met de NAVO hoe dit het beste kan georganiseerd worden.

Waarom is dit belangrijk?

Al sinds het begin van de oorlog is Oekraïne vragende partij voor nieuwe gevechtsvliegtuigen. De voorkeur gaat uit naar westerse, moderne vliegtuigen, zoals de Amerikaanse F-15 of F-16, maar ook Sovjet-vliegtuigen, in het bezit van vooral Oost-Europese landen, zijn een goede optie.

In het nieuws: Slowakije wil zijn vliegtuigen wel doneren, maar wil daar wel wat voor in ruil.

  • Het land heeft momenteel twaalf MiG-29 Fulcrums in voorraad. De vliegtuigen werden eind augustus uit dienst genomen, na dertig jaren dienst. In de plaats komen veertien F-16 Fighting Falcons, besteld bij Lockheed Martin.
  • Nu zou Slowakije bereid zijn die MiG-29's te doneren aan Oekraïne, samen met "enkele duizenden raketten". Dat verklaarde de Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken, Rasti
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer