Britse studie ziet geen enkele reden voor behoud binnenlandse luchtvaart

Een verbod op de inzet van vliegtuigen op routes met snelle treinverbindingen zou de uitstoot van koolstofdioxide drastisch kunnen verminderen. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie Intergenerational Foundation (IF) over de luchtvaart in het Verenigd Koninkrijk. Opgemerkt wordt dat een dergelijke maatregel de uitstoot van de Britse binnenlandse luchtvaart met een derde zou kunnen verminderen.

Volgens het rapport zouden de Britse forenzen bovendien slechts een minimale hinder van de ingreep ervaren.

Halvering

De onderzoekers merken op dat de Britse binnenlandse luchtvaart drie jaar geleden verantwoordelijk was voor de uitstoot van 2,7 megaton koolstofdioxide. Dat is het equivalent van de jaarlijkse emissie van 1,7 miljoen wagens met een benzinemotor of de energie die nodig is om 700.000 Britse huizen een jaar lang van elektriciteit te voorzien.

“Het schrappen van binnenlandse vluchten op Britse routes die met de trein binnen een tijdsbestek van 4,5 uur kunnen worden afgelegd, zou de uitstoot van koolstofdioxide met 885 kiloton verminderen”, betoogt het rapport.

“Dat betekent een vermindering met 33 procent. Die reductie zou zelfs tot 53 procent oplopen indien alleen Groot-Brittannië in aanmerking wordt genomen. Er zijn tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk immers geen spoorverbindingen beschikbaar.”

De auteurs van het rapport verwijzen naar een beslissing die eerder dit jaar in Frankrijk werd ingevoerd. Dat land werd in april immers de eerste natie die een landelijk verbod invoerde op vluchten op korte afstanden waarvoor alternatieve treinverbindingen van maximaal 2,5 uur beschikbaar waren.

Intergenerational Foundation vraagt dat het Verenigd Koninkrijk een vergelijkbaar beleid zou voeren. Er wordt aan toegevoegd dat de hinder van de overstap naar het treinvervoer voor forenzen tot een absoluut minimum beperkt zou blijven.

Voor tweederde van de passagiers die tussen stadscentra reizen, zou het traject met de trein minder dan dertig minuten langer duren dan een verplaatsing met het vliegtuig. Bij nagenoeg een derde van de reizen zou de trein even snel of zelfs sneller zijn dan het vliegtuig.

Fiscale steun

“Dit is het uitgelezen moment om het onnodige gebruik van vliegtuigbrandstof te mijden”, zeggen de onderzoekers. “De nieuwe Britse regering, die voor het leefmilieu weinig aandacht heeft, wil de huidige problemen rond de kosten van het levensonderhoud gebruiken als een excuus om mensen met vliegtuigen te laten blijven reizen, in plaats van te kiezen voor de milieuvriendelijker treinverbindingen.”

Een reis over de betrokken routes zou met de trein gemiddeld slechts veertien minuten langer duren dan met het vliegtuig. Met boekingen vooraf zouden de treinreizen bovendien ook met prijzen tegenover de luchtvaart kunnen concurreren.

In het rapport wordt erop aangestuurd dat de luchtvaart niet langer voor zijn binnenlandse operaties zou kunnen rekenen op gratis emissievergunningen. Tevens wordt gevraagd dat incentives zouden worden voorzien om reizigers aan te zetten om voor het treinvervoer te kiezen. Tenslotte eist de Intergenerational Foundation dat de fiscale voordelen voor de binnenlandse luchtvaartsector zouden worden afgeschaft.

“Reizen met de trein in plaats van met het vliegtuig is een van de beste initiatieven die mensen kunnen ondernemen om de klimaatcrisis aan te pakken”, merken actievoerders van de milieugroep Possible op in een reactie op het rapport.

“Het is belachelijk dat de Britse regering weigert het nationale spoorwegnet adequaat te ondersteunen, maar tegelijkertijd fiscale voordelen voorziet voor luchtvaartmaatschappijen die onnodige binnenlandse vluchten promoten.”

“De binnenlandse luchtvaart moet worden afgeschaft, terwijl frequent vliegen en de consumptie van vliegtuigbrandstoffen fiscaal dienen te worden aangepakt. Dan kan er worden geïnvesteerd in het efficiënte, betaalbare en klimaatvriendelijke spoornet dat het Verenigd Koninkrijk zo hard nodig heeft.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.