Student-prostituée in Griekenland kost nog 2 euro voor 30 minuten

Voor de financiële crisis begon, werkten in de Griekse prostitutiesector vooral Oost-Europese vrouwen. Die buitenlandse sekswerkers zijn volgens lokale media ondertussen echter grotendeels vertrokken, waarbij hun plaats zou zijn ingenomen door Griekse vrouwen, die bovendien voor bijzonder weinig geld seksuele diensten zouden aanbieden, enkel om aan de armoede te kunnen ontsnappen.

“Sommige vrouwen doen het zelfs voor een sandwich,” benadrukt socioloog Gregory Lazos, die het prostitutiemilieu in Athene onderzocht. “Anderen stappen in de prostitutie om hun belastingen of dringende uitgaven te kunnen betalen, maar soms ook voor drugs.”

Voor het begin van de crisis kostte een bezoek aan een prostituée in Griekenland gemiddeld 50 euro. Die prijs is volgens diverse studies ondertussen tot een schamele 2 euro gezakt.

Licenties

Vooral het aantal echt wanhopige en goedkope prostituées is volgens Lazos de jongste jaren sterk toegenomen. Bovendien blijft die stijgende trend aanhouden. De groeiende werkloosheid, die onder Griekse jongeren tot bijna 60 procent is opgelopen, zorgt ervoor dat steeds meer vrouwen in het prostitutievak stappen.

Jaarlijks genereert de sector een omzet van 600 miljoen euro. Hoewel prostitutie officieel in Griekenland wettelijk is toegelaten, beschikken de meeste bordelen toch niet over de noodzakelijke licenties en werken naar schatting 18.500 prostituées op straat of thuis.

Het onderzoek van professor Lazos toont bovendien aan dat de sekswerkers ook steeds jonger worden. De socioloog merkt op dat steeds meer vrouwen tussen zeventien en twintig jaar hun lichaam verkopen, wat volgens Lazos gedeeltelijk een gevolg is van de groeiende vraag naar jonge meisjes.

“Onze maatschappij ontkent de veranderingen die plaatsvinden,” aldus de onderzoeker. “Overheid, politie en gezondheidsdiensten moeten dringend actie ondernemen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20