Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 23 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Streamingdiensten vechten om rechten op Harry Potter

Logo Business AM
Business

17/01/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Isopix

WarnerMedia en NBCUniversal, twee bedrijven die in de nabije toekomst een streamingdienst plannen, zitten in een strijd om de rechten op de populaire Harry Potter-franchise. Beiden hebben er een deel van in handen, maar slechts één kan de films streamen.

Even terug naar het begin: in 1999, twee jaar na de publicatie van het eerste Harry Potter-boek, wist het filmbedrijf Warner Bros. al dat de magische jongen geld kon opbrengen. Het kocht toen de filmrechten op het eerste aantal boeken en kocht later ook de rest.

Ondertussen heeft het de franchise helemaal zijn eigen draai gegeven met de spin-offs Fantastic Beasts. Die zijn niet gebaseerd op een boek, maar zich spelen zich wel nog in hetzelfde universum af. Alles bij elkaar brachten de boeken, films en merchandising al 25 miljard dollar (22 miljard euro) op voor Warner Bros.

‘Ervaring niet compleet’

In 2018 verkocht Warner Bros. de digitale rechten en de televisierechten van Harry Potter echter aan NBCUniversal (NBCU), een mediaconglomeraat van General Electric en Vivendi. Dat betekent dat NBCU de exclusieve rechten heeft om zowel de Harry Potter- als Fantastic Beasts-films uit te zenden op zijn kanalen. De deal loopt nog tot 2025, maar WarnerMedia, het moederbedrijf van Warner Bros., wil dat heronderhandelen.

De mediagigant dacht in 2018 vast nog niet aan zijn eigen streamingdienst, maar heeft nu wel plannen aangekondigd om in mei HBO Max op de markt te brengen. ‘Op een bepaald moment is de ervaring bij ons niet meer compleet zonder de Harry Potter-films’, zei Kevin Reilly, de contentbaas van HBO Max, woensdag. ‘De discussies blijven lopen.’

NBCUniversal komt in april ook met een streamingdienst, die veel zal weghebben van gewone televisie en voor het grootste deel gratis is. Hij zendt live sport en live nieuws uit, en zelfs oude sitcoms. De inkomsten komen voornamelijk uit reclame. Verwacht wordt dat ook de Harry Potter-films beschikbaar zullen zijn op de dienst.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president