Streaming vertegenwoordigt bijna 85 procent van de Amerikaanse muziekverkoop

In de Verenigde Staten heeft de verkoop van opgenomen muziek het voorbije jaar een omzet van 12,2 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 9,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Recording Industry Association of America (RIAA). De inkomsten van de sector zijn steeds meer aan streaming gekoppeld. Die activiteit liet vorig jaar immers een stijging met 13 procent optekenen tot 10,2 miljard dollar.

Dit betekent dat streaming inmiddels 83 procent van alle inkomsten van de Amerikaanse muziekindustrie vertegenwoordigt.

Vertraging

‘De Amerikaanse muziekindustrie kon ook het voorbije jaar op een sterke omzetstijging rekenen,’ wordt in het rapport opgemerkt. ‘Toch blijft de toename achter op de dubbelcijferige groei die sinds het midden van het voorbije decennium kon worden gemeld. De vertraging moet echter duidelijk aan de impact van de coronacrisis worden toegeschreven.’

Betaalde abonnementen bleven ook vorig jaar de belangrijkste groeipijler van de muziek. De inkomsten uit deze activiteiten liepen met op met 15 procent tot 7,7 miljard dollar. Daarmee vertegenwoordigen abonnementen nagenoeg tweederde van de totale inkomsten uit opgenomen muziek.

Die diensten konden het voorbije jaar in de Verenigde Staten 15 miljoen nieuwe abonnementen aansluiten. ‘Dat is de sterkste groei die Amerikaanse muziekabonnementen ooit hebben laten optekenen,’ aldus het rapport. ‘In totaal heeft opgenomen muziek in de Verenigde Staten nu meer dan 75 miljoen abonnementen.’

Vinyl

Uit het rapport blijkt tevens dat voor het eerst sinds 1986 de inkomsten uit vinylplaten hoger lagen dan de verkoop van compact-discs. De totale inkomsten uit de verkoop van fysieke muziekdragers bleven nagenoeg status-quo op een niveau van 1,1 miljard dollar.

Het grootste deel van die markt wordt nu ingenomen door de verkoop van vinyl. De daling van de verkoop van compact-discs is ongeveer even groot als de omzetgroei die bij vinylplaten kan worden geregistreerd.

Naast de compacts-discs zijn de digitale downloads, zoals de verkoop via de virtuele winkels van iTunes en Amazon, de enige muzieksector die in de Verenigde Staten met een achteruitgang moeten afrekenen. Tegen eind dit jaar zou vinyl meer inkomsten moeten genereren dan downloads.

Er zijn twee belangrijke pijlers van de muziekindustrie die in het rapport niet zijn opgenomen. In eerste instantie zijn er de inkomsten uit de live optredens, maar die zijn sinds maart vorig jaar nagenoeg volledig opgedroogd.

De andere pijler wordt gevormd door de inkomsten die songwriters en muziekuitgevers hebben gegenereerd. Over die cijfers heeft de National Music Publishers Association (NPMA) nog geen details verstrekt. Meestal wordt daar echter gewag gemaakt van een omzet die ongeveer overeenkomt met één derde van de inkomsten van de verkoop van opgenomen muziek.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20