In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020, hebben desinformatie en ongefundeerde geruchten zich op grote schaal binnen immigrantengemeenschappen verspreid. Dit jaar in aanloop naar de midterms gebeurt hetzelfde, zo waarschuwen onderzoekers van verschillende factcheck-groepen.
Zo gingen er de afgelopen weken berichten rond binnen de Spaanstalige gemeenschap in de VS, die stelden dat de hoge inflatie verschillende Latijns-Amerikaanse landen in chaos heeft geworpen. Ook waren er geruchten over de Amerikaanse Belastingdienst (IRS), die van plan zou zijn om een heus “schaduwleger” op te richten, die achter immigranten aan moet gaan. Als gevolg hiervan gingen de hashtags “Ejército IRS” en “IRS army” viraal op sociale media. Het bleek echter om desinformatie te gaan.
Nu steeds meer Amerikanen afhankelijk zijn van sociale media voor nieuws en informatie, lijkt het risico van desinformatie om kiezers te manipuleren en verkiezingen te beïnvloeden groter dan ooit.
“Desinformatie op grote schaal”
“Er is zeker sprake van een desinformatie op een grote schaal”, zegt Nick Nguyen, medeoprichter van “Viet Fact Check”, tegen de New York Times. De groep doet onderzoek naar fake news onder Vietnamese Amerikanen. “Dit is waarom een gebrek aan kennis van de Engelse taal bevolkingsgroepen kwetsbaar kan maken”, aldus Nguyen. Viet Fact Check behoort tot een groeiend aantal organisaties die valse online verhalen in andere talen dan het Engels proberen te contextualiseren en te ontkrachten.
“Met mis- en desinformatie in het Spaans hebben we het gevoel dat we tegen een reus vechten”, zegt Tamoa Calzadilla, de hoofdredacteur van Factchequeado, dat zich bezighoudt met Spaanstalige nieuwsberichten. “Het is frustrerend, omdat we iets proberen te doen, en we hebben steun nodig van de platforms. We doen ons werk, maar Big Tech kan én moet meer doen”.
Desinformatie is een groot probleem binnen de Spaanstalige gemeenschap in de Verenigde Staten. Onderzoekers zeggen dat valse berichtgeving een belangrijke rol speelde voor latino’s die op de voormalig president Donald Trump stemden bij de verkiezingen in 2016 en 2020. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Equis blijkt dat YouTube een belangrijke actor was bij het overtuigen van latino’s om op Trump te stemmen. De video’s gepost op het videoplatform bleken echter vol verkeerde informatie te staan, aldus de onderzoekers.
“Stortvloed van onwaarheden”
Een groot probleem is dat het bedrijfsmodel van sociale media de verspreiding van dergelijk nepnieuws ondersteunt, zeggen deskundigen. “Schadelijke informatie wordt uitvergroot en verergerd door een medialandschap dat profiteert van onze meningen en kliks”, aldus Michelle Ciulla Lipkin, directeur van de National Association for Media Literacy Education tegen Forbes.
Verschillende organisaties zeggen dat ze de “stortvloed van onwaarheden” online niet kunnen bijhouden. Volgens een maandag gepubliceerd rapport van de waakhond Media Matters, werden 40 Spaanstalige video’s op YouTube gevonden die verkeerde informatie over de Amerikaanse verkiezingen verspreidden, waaronder het valse idee dat er frauduleuze stembiljetten uit China en Mexico de Verenigde Staten binnenkomen.
Serie van initiatieven
Als reactie op de verspreiding van foutieve informatie drong de Congressional Hispanic Caucus bij Meta, TikTok, YouTube en Twitter aan op bijeenkomsten met hun topmanagers, om de verspreiding van desinformatie in het Spaans te bespreken. Deze gesprekken hebben vooralsnog niet plaatsgevonden.
Eerder dit jaar lanceerde Meta, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, een serie van initiatieven, waaronder een nieuwe manier om ‘fake news’ te markeren. Ook heeft het bedrijf geïnvesteerd in speciale factchecking-diensten op WhatsApp, waar mensen contact mee kunnen opnemen. Daarnaast heeft het bedrijf zijn algoritme verbeterd, waardoor de software gemakkelijk misinformatie in het Spaans kan opsporen en markeren.