Stijgende olieprijzen hebben niet alleen gevolgen voor de pomp: bijna alles wordt duurder

De voorbije weken zijn de olieprijzen gestaag gestegen tot een peil dat al drie jaar niet meer is voorgekomen. Het onmiddellijke gevolg is dat de benzine- en dieselprijzen de pan uit rijzen. Maar dat is niet het enige slechte nieuws voor uw portemonnee – verre van dat.

De prijs van ruwe Brent-olie steeg vrijdag tot boven 85 dollar per vat. Het is de eerste keer in meer dan drie jaar dat dit gebeurt.

Het is onvermijdelijk dat de brandstofprijzen als gevolg daarvan stijgen. Deze vrijdag kostte een liter 95-benzine (E10) aan de pomp maximaal 1,7190 euro per liter, een stijging met 3 cent. Benzine 98 (E5) kostte 1,8090 euro per liter, een stijging met 2,5 cent. Diesel (B7) steeg met 2,1 cent tot een maximum van 1,7350 euro per liter.

Automobilisten zullen dat natuurlijk voelen. Maar de stijging van de olieprijzen zal ook buiten de pomp pijn doen. We zitten midden in een “perfecte storm”, zegt Rob Handfield, professor supply chain management aan de North Carolina State University, aan NBC News.

Trickle-down-effect

Deskundigen zijn het erover eens dat de stijgende olieprijzen vrijwel elk onderdeel van de economie zullen beïnvloeden. Fossiele brandstoffen (ook de aardgasprijzen stijgen) en hun bijproducten zijn diep verankerd in de structuur van onze economie en ons dagelijks leven.

Duurdere brandstof betekent hogere transportkosten voor veel goederen. “Er is een trickle-down-effect van hogere olieprijzen en alle andere industrieën die erdoor worden getroffen”, zegt Handfield. Dit zal onvermijdelijk tot uiting komen in de prijzen die de consumenten betalen.

De analist is vooral bezorgd over levensmiddelen. Volgens hem zullen die te maken krijgen met een “drievoudige inflatoire druk”:

  • De kosten van het vervoer van voedsel naar de winkels zullen stijgen
  • De landbouw is afhankelijk van fossiele brandstoffen voor de productie van meststoffen. Als gevolg daarvan zullen de productiekosten voor gewassen en veevoeder stijgen.
  • Kunststofkorrels, die worden gebruikt voor vele soorten plastic zakken, folies en andere verpakkingsmaterialen, zijn afgeleid van olie. Dit betekent dat ook hun prijs zal stijgen.

Volgens de professor zal deze tendens zich waarschijnlijk nog lange tijd voortzetten. “Ik denk niet dat we voor 2023 enige verlichting zullen zien. Dit is geen kortstondige verstoring – dit is een problematische kwestie die de komende tijd niet zal verdwijnen”, waarschuwde hij.

Eerder deze week deed Goldman Sachs dezelfde voorspelling. Damien Courvalin, hoofd energieonderzoek, zei dat de oliemarkt zich in “het langste tekort bevindt dat we in decennia hebben gezien”. Zijn bank denkt dat de Brent-olie de komende jaren rond de 85 dollar per vat zal schommelen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.