Sterke pond haalt hoogste niveau in 3 jaar tijd

Een Britse pond is voor het eerst in drie jaar tijd nog eens 1,4 dollar waard. Het is de hoogste koers van de Sterling in drie jaar tijd.

De oorzaak zit vooral in de Verenigde Staten, waar een lastig maandelijks werkloosheidsrapport onzekerheid veroorzaakt. Tegelijk is het Verenigd Koninkrijk bezig aan een sterke vaccinatiecampagne tegen Covid-19.

Uitstekend vaccinatieprogramma, slechte economie

Het Verenigd Koninkrijk mag er dan wel de zwaarste economische malaise in 300 jaar hebben opzitten, maar er zijn intussen 16 miljoen mensen die een eerste covid-shot gekregen hebben.

Groot-Brittannië moest eind 2020 een volledige lockdown uitroepen, maar economen hopen dat het eiland snel recupereert van die slag. Later op het jaar moet het VK zich dan voor het eerst bewijzen zonder de steun van de EU, in normale omstandigheden.

De Britse inkoopmanagersindex, de PMI, voor februari is 49,8. Alles onder de 50 wordt beschouwd als een aankomende krimp, maar die is wel kleiner dan verwacht. In januari stond de PMI nog op 41,2.

Werkloosheid

In de Verenigde Staten, langs de andere kant, vroegen vorige week maar liefst 861.000 mensen een werkloosheidsuitkering aan. Het is het hoogste cijfer in een maand tijd. Het is ook veel hoger verwacht. Dow Jones schatte dat 773.000 mensen een uitkering zouden aanvragen.

Het pond klom ook 0,3 procent ten opzichte van de euro op vrijdag.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20