Britse centrale bank pompt 150 miljard pond extra in economie na nieuwe lockdown

De Britse centrale bank verhoogt zijn obligatieaankopen met 150 miljard pond naar 895 miljard pond (992 miljard euro). Dat kondigt de bank aan op de eerste dag van de nieuwe lockdown in Engeland.

Engeland gaat opnieuw in lockdown tot 2 december. De coronacijfers blijven gevaarlijk oplopen, waardoor premier Boris Johnson geen uitweg meer zag. Woensdag waren er 25.117 nieuwe besmettingen en 492 doden, het hoogste aantal sinds mei.

Om de economie te ondersteunen tijdens de lockdown, die er komt vlak voor de brexit op 31 december, besloot de centrale bank om meer geld in de economie te pompen waardoor bedrijven goedkoper lenen en mensen meer uitgeven, voor zover dat een optie is in coronatijden. Tot nu toe kocht de bank al 745 miljard pond aan bedrijfsobligaties, nu komt daar nog 150 miljard bij. Ze houdt de beleidsrente wel stabiel op 0,1 procent.

Negatieve rente op komst

Sinds het begin van de coronapandemie heeft de Bank of England (BoE) de rente al twee keer verlaagd. Ze ging van 0,75 procent naar 0,1 procent. Lenen kost dus zo goed als niets in het Verenigd Koninkrijk momenteel. De BoE waarschuwde de Britse banken wel al dat ze overweegt om de rente onder nul te laten gaan. Dat betekent dat banken zullen moeten betalen om hun overschotten te parkeren bij de centrale bank.

In augustus groeide de Britse economie wel met 2 procent, maar ze is er nog lang niet bovenop. In het tweede kwartaal ging ze namelijk 20 procent onderuit onder het gewicht van de coronacrisis. De centrale bank verwacht een groei van 7,25 procent in 2021 en 6,25 procent groei in 2022.

Als de lockdown duurt tot wanneer hij gepland is, hebben Britse bedrijven nog acht dagen om al hun software en regulering klaar te stomen voor de nakende brexit. Dat er door de coronacrisis amper geld binnenkomt, zal de economische impact van een vermoedelijk harde brexit er ook niet beter op maken.

Meer