De wagenproducent Stellantis koopt een meerderheidsbelang in de Chinese fabrikant Leapmotor, voor 1,5 miljard euro. Doel: 75.000 elektrische auto’s op de markt brengen tegen 2030, waarbij Europa de prioriteit krijgt.
In het nieuws: Stellantis neemt een belang van 20 procent in Leapmotor. De wagenproducent legt daarvoor zo’n 1,5 miljard dollar op tafel.
- De twee zullen een joint venture vormen die Stellantis de exclusieve rechten geeft om de voertuigen van het Chinese merk buiten het thuisland te produceren, exporteren en verkopen.
- Met andere woorden, Stellantis wil de auto’s van Leapmotor lanceren op de wereldmarkt, en in het bijzonder de Europese markt.
- Stellantis zal de joint venture controleren met een belang van 51 procent, terwijl Leapmotor een belang van 49 procent zal nemen. Het is de bedoeling om vanaf de tweede helft van 2024 wagens te leveren, meldt CNN.
Europese wagenproducenten lonken naar China
Stellantis is niet de enige Europese wagenproducent die investeert in Chinese bedrijven om zijn elektrische transitie te versnellen. Volkswagen, dat in moeilijkheden verkeert, heeft hetzelfde gedaan door 5 procent te investeren in Xpeng. En volgens onbevestigde berichten onderhandelt Mercedes met Nio over het gebruik van de technologie die door deze fabrikant is ontwikkeld. Maar Stellantis gaat nog een stap verder door een meerderheidsbelang te nemen in een nieuwe industriële constructie.
- Carlos Tavares, CEO van Stellantis, zei in juli dat de kosten van de Chinese fabrikanten 20 tot 25 procent lager waren dan die van de Europese producenten. Hij vond dat Europa zijn deuren wijd open heeft gezet voor China en dat het te laat was om nu de kaart van protectionisme te trekken.
- Stellantis, dat niet minder dan Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel en Peugeot vertegenwoordigt, is verwikkeld in het AbBlue-schandaal. Een systeem dat dieselauto’s minder vervuilend zou moeten maken, maar het werkt bij velen niet naar behoren. In veel gevallen moet de wagen hersteld worden in een garage. Tot nu toe heeft Stellantis ingestemd met een terugbetalingen in sommige landen, maar niet in andere. Het onze inbegrepen.
(nd)