Steenkool blijft een dominante kracht in wereldwijd energielandschap ondanks vooruitgang hernieuwbare energie


Key takeaways

  • Steenkool blijft een dominante kracht in het mondiale energielandschap ondanks de vooruitgang in wind- en zonne-energie.
  • Landen als India en China geven voorrang aan energiezekerheid en betaalbaarheid boven emissiereductiedoelstellingen, waardoor kolengestookte elektriciteitscentrales in de nabije toekomst blijven bestaan.
  • De stijgende vraag naar elektriciteit van datacenters kan het steenkoolverbruik doen toenemen in regio’s waar aardgas niet direct beschikbaar is.

Ondanks wereldwijde rapporten over de vooruitgang in wind- en zonne-energie, blijft steenkool een dominante kracht in het mondiale energielandschap.

Deze realiteit is vooral duidelijk in landen als India en China, die expliciet hun intentie hebben uitgesproken om in de nabije toekomst door te gaan met kolengestookte energiecentrales. Hoewel beide landen actief werken aan de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, geven ze prioriteit aan energiezekerheid en betaalbaarheid en plaatsen ze deze factoren boven de doelstellingen voor emissiereductie.

Onconventioneel gebruik van steenkool

Interessant genoeg speelt steenkool zelf een cruciale rol in de overgang naar schonere energie. Veel Aziatische fabrikanten vertrouwen op elektriciteit uit steenkool om onderdelen voor windturbines, zonnepanelen, elektrische voertuigen en andere groene technologieën tegen betaalbare prijzen te produceren.

Bovendien zal de stijgende vraag naar elektriciteit van datacenters het steenkoolverbruik waarschijnlijk doen toenemen in regio’s waar aardgas niet zo gemakkelijk beschikbaar is als in de Verenigde Staten. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelde aanvankelijk een daling van de vraag naar steenkool door de groei van wind- en zonne-energie. Sindsdien hebben ze hun prognose echter herzien en erkend dat de vraag naar steenkool ten minste tot 2030 stabiel zal blijven.

Consequenties van voorrang voor steenkool

Deze herziening benadrukt de realiteit dat grote economieën zoals China en India economische groei en een betrouwbare energievoorziening prioriteit geven boven onmiddellijke emissiereducties. Hun blijvende afhankelijkheid van steenkool onderstreept de complexe aard van de energietransitie, waar onmiddellijke behoeften vaak botsen met duurzaamheidsdoelen op de lange termijn.

Het Verenigd Koninkrijk, dat kolengestookte centrales volledig heeft afgebouwd, wordt geconfronteerd met potentiële black-outs door een gebrek aan basislastcapaciteit. Deze situatie staat in schril contrast met de aanpak van China en India en benadrukt de uitdagingen die gepaard gaan met de overgang van fossiele brandstoffen zonder robuuste alternatieven.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.