Steekt het inflatiebeest weer de kop op in 2024?

Steekt het inflatiebeest weer de kop op in 2024?
Het Suezkanaal – Getty Images

Zowel consumenten als obligatiebeleggers hebben er goede hoop op dat de hoge inflatie zoals in 2022 en begin 2023 definitief verleden tijd is. Niet zo snel, waarschuwen experts.

In het nieuws: Uit de maandelijkse bevraging door de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat de Europese consumenten de toekomst vrij rooskleurig tegemoet zien op het vlak van prijsstijgingen.

  • In het komende jaar zou de inflatie rond 3,2 procent uitkomen, zo is de mediaanverwachting. Eerder vreesden consumenten nog een inflatie van 4 procent.
  • Voor de drie volgende jaren zien consumenten de inflatie verder afzwakken tot rond 2,2 procent. Business as usual, zou dat betekenen.

Bovendien: Ook de obligatiemarkt lijkt uit te gaan van lage inflatie dicht bij de doelstellingen van de centrale banken, waardoor die kunnen overgaan tot renteverlagingen om de economie te stimuleren.

Maar: De haviken binnen de ECB, de voorstanders van een streng monetair beleid, houden de boot af en waarschuwen dat er dit jaar misschien helemaal geen renteverlaging komt, omdat het met de inflatie weer de verkeerde kant op gaat.

  • De inflatie in de eurozone steeg vorige maand naar 2,9 procent, tegenover 2,4 procent in november. Daardoor is het langetermijndoel van Frankfurt, rond 2 procent inflatie, weer wat verder af.
  • “Het werk van de ECB is nog niet af”, denkt ook ING-econoom Carsten Brzeski. Hij ziet meer opwaartse dan neerwaartse risico’s voor inflatie. “Bij de huidige stand van zaken houdt geen enkele renteverlaging steek, toch in de ogen van de ECB.”

Rode Zee en Suezkanaal

Wat beursanalisten zeggen: Met de olieprijzen (72 dollar per vat in Texas, 78 dollar per vat in Londen) is momenteel weinig aan de hand. Maar als het conflict tussen Israël en Hamas of de oorlog in Oekraïne geografisch zou uitbreiden, zal zich meteen vertalen in duurdere energie.

  • Energietraders houden al enige tijd de ontwikkelingen in de Rode Zee en het Suezkanaal, de verbinding met de Middellandse Zee, in de gaten. Daar liggen belangrijke transportroutes voor olie. De Houthi-rebellen vallen er schepen aan als vergelding voor het Israëlische offensief in Gaza.”Indien de situatie daar escaleert, kan dit een significante invloed hebben op de olieprijs”, klinkt het bij KBC Securities.
  • Volgens het zakenmedium Nikkei hebben drie grote Japanse rederijen beslist om de Rode Zee te mijden. Het herstel van de mondiale toeleveringsketens na de coronacrisis had nog een dempend effect op het algemene prijspeil. Maar als belangrijke maritieme slagaders om politieke of militaire redenen geblokkeerd raken, krijgen we het omgekeerde effect.
  • “Geopolitieke spanningen kunnen gemakkelijk uitmonden in een nieuwe energieprijsschok of meer problemen in de toeleveringsketen. Dat zou slecht nieuws zijn voor de inflatie, aangezien de prijzen waarschijnlijk zouden stijgen”, waarschuwt UBS Asset Management.
  • “De geschiedenis heeft telkenmale aangetoond dat internationale conflicten van nature inflatoir zijn”, schrijft hoofdeconoom Arnaud Delaunay van beurshuis Leleux. De recente geopolitieke gebeurtenissen maken het volgens hem onwaarschijnlijk dat de grondstofprijzen nog sterk zullen zakken. “Zonder een oplossing voor het conflict in Oekraïne en/of het conflict in het Midden-Oosten kan de inflatie niet duurzaam dalen.” (cv)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.