Steden beginnen nieuwe benzinestations te verbieden

In de VS heeft het stadsbestuur van Petaluma in Californië een permanent verbod op de opening van nieuwe benzinestations goedgekeurd. Klimaatactivisten hopen dat andere steden snel zullen volgen.

In Petaluma wonen 60.000 mensen, maar de stad telt wel 16 benzinestations. Volgens het stadsbestuur kunnen inwoners binnen de vijf minuten verschillende van die stations bereiken. Bijkomende stations hebben dus geen zin.

Het stadsbestuur wil weg van fossiele brandstoffen. Bestaande benzinestations zullen ook geen nieuwe benzinepompen meer mogen toevoegen, maar worden aangemoedigd om in laadpalen voor elektrische wagens te investeren.

De kans dat de maatregel ook elders navolging krijgt, is niet gering. Steeds meer klimaatactivisten voeren in die zin actie. Ze zetten zich ook in om wetgeving goedgekeurd te krijgen die eigenaars verplicht de vervuiling die bestaande benzinestations veroorzaken op te kuisen.

Volgens de activisten zijn nieuwe benzinestations overbodig, gewoon omdat er al meer dan genoeg zijn en nieuwe stations de andere in het faillissement duwen. Hun campagne kreeg de toepasselijke naam ‘SAFE Cities’, wat staat voor ‘Stand Against Fossil Fuel Expansion’.

De activisten vergelijken hun initiatieven met antirookcampagnes, waarbij mensen die niet roken verplicht werden passief mee te roken wanneer mensen dat wel deden. Zo heeft het gebruik van benzine en diesel ook gevolgen voor de ganse samenleving, aldus SAFE Cities.

Hoewel de beweging nog beperkt is in omvang, lijkt ze snel uit te breiden. Vooral in progressieve staten als Californië en Washington.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20