Onzekerheid over statiegeld op flesjes en drankblikjes blijft, Vlaamse regering onderzoekt alternatieven

Het plan om eventueel statiegeld in te voeren op plastic flesjes en metalen drankblikjes ligt al een tijdje op tafel bij de Vlaamse regering. De nieuwe regering laat het even rusten en zoekt naar andere oplossingen.


Key takeaways

  • Tegen 2029 moet minstens 90 procent van plastic flesjes en drankblikjes gescheiden ingezameld worden. De EU denkt dat dit het makkelijkst kan met statiegeld.
  • Volgens minister Jo Brouns moeten er eerst andere pistes onderzocht worden.
  • Als er toch een uitbreiding van het systeem komt, zal de implementatie nog even op zich laten wachten.

In het nieuws: De politiek is “niet overtuigd” van het uitbreiden van statiegeld.

  • Statiegeld invoeren zou een middel kunnen zijn om aan een Europese doelstelling tegemoet te komen. De Europese Unie vraagt aan haar lidstaten om tegen 2029 minstens 90 procent van de plastic flesjes en drankblikjes gescheiden in te zamelen. Op dit moment gaan flesjes en drankblikjes in Vlaanderen nog gezamenlijk in de pmd-zak.
    • Europa wil een systeem van statiegeld invoeren om de gescheiden ophaling te stimuleren en op die manier zwerfvuil tegen te gaan. Als een land al over een ander systeem beschikt dat even doeltreffend is, dan is een statiegeldsysteem niet nodig.
  • De Vlaamse regering is er “niet van overtuigd dat dit de goede manier is”, klinkt het bij het kabinet van Jo Brouns (cd&v), de nieuwe Vlaams minister van Leefmilieu. Het kabinet van Brouns geeft die reactie aan de VRT, toen de openbare omroep opmerkte dat er niets over statiegeld in het nieuwe regeerakkoord staat.
  • Nochtans was Brouns’ voorganger op Leefmilieu, Zuhal Demir (N-VA), toch van plan om statiegeld op flesjes en blikjes in te voeren. Ondanks dat N-VA tegen een dergelijk systeem was, vond Demir het systeem nodig om de doelstelling te halen. Brouns wil nu eerst verder onderzoeken of er toch nog alternatieven zijn. Tegelijk wil hij de mogelijkheid om toch statiegeld in te voeren nog niet uitsluiten.
  • Demir had al eerder aangegeven dat er 12 tot 15 maanden nodig zijn om zo’n systeem in te voeren nadat de regering daartoe besluit. Ze zag de uitbreiding van statiegeld dan ook pas tegen eind 2025 gebeuren. Nu wordt het dus nog later of komt de uitbreiding er misschien zelfs niet. Drankenproducenten bleken voorstander van het systeem.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.