Deze start-up wil miljardairs eeuwig leven schenken met technologie voor verjonging

Altos Labs, een start-up in Silicon Valley, wil mensen verjongen en uiteindelijk een eeuwig leven geven. Een van de geldschieters van het bedrijf zou Jeff Bezos zijn.

Vorig jaar in oktober zou een groep wetenschappers in de Los Altos heuvels nabij de Californische stad Palo Alto een zakenvoorstel hebben gedaan aan de Israëlisch-Russische miljardair Yuri Milner om een nieuw gezondheidstechnologiebedrijf op te richten. Milner, die zijn fortuin vergaarde via Facebook en het Russische Mail.ru, staat bekend om zijn interesse en investeringen in de wetenschap, meer bepaald voor baanbrekende projecten in de fysica en biologie.

De ontmoeting leidde tot de oprichting van Altos Labs, een ambitieuze start-up die zich zal richten op het ontwikkelen van technologie voor het verjongen van mensen. Altos zal werken aan biologische tech die de cellen van dieren, en uiteindelijk mensen, zal trachten te verjongen. Daardoor zou de levensspanne van mensen aanzienlijk verlengd kunnen worden.

Bezos als geldschieter

Het bedrijf vestigde zich ondertussen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar zal ook kantoren en laboratoria optrekken in Japan. Altos is momenteel volop bezig met het aantrekken van wetenschappers aan allerlei universiteiten door middel van riante salarissen en de belofte dat de middelen om onderzoek te doen naar het verouderingsproces van cellen bijna eindeloos zullen zijn.

Dat kan wel eens kloppen als het waar is dat Jeff Bezos, de rijkste persoon ter wereld en voormalig CEO van Amazon, betrokken is als één van de voornaamste geldschieters van Altos. Dit zou inderdaad het geval zijn volgens insiders, rapporteert Technology Review.

De uitvinding van een “levenselixir”

Altos heeft ondertussen al een indrukwekkend team bijeengebracht. Zo werd de Spaanse bioloog Juan Carlos Izpisúa Belmonte naar verluidt gerekruteerd. De man voorspelde vroeger al dat het mogelijk zou zijn om de levensspanne van mensen met 50 jaar te verlengen en vermengde ook de embryo’s van mensen en apen.

Een andere bekende geleerde die aan de slag zou gaan bij Altos is de Duits-Amerikaanse verouderingsonderzoeker Steve Horvath, die onderzoek voert naar de biologische klok die tikt achter de leeftijd van mensen.

In 2016 gebruikte het lab van Izpisúa Belmonte de Yamanaka factors om de veroudering van levende muizen uit te stellen. Deze doorbraak zou volgens hem ooit kunnen leiden tot de uitvinding van een waar “levenselixer”, een schat waar de rijksten en machtigsten ter wereld al duizenden jaren naar op zoek zijn.

Ondanks het succes van het experiment met de muizen waren niet alle resultaten even bevorderend. Sommige van de muizen ontwikkelde embryonale tumoren, genaamd teratomen. “Hoewel er nog veel uitdagingen zijn, is er ook enorm potentieel in dit onderzoek”, zei Yamanaka in een mail waarin hij zijn job bij Altos bevestigde.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20