Stappenplan: dringend geld lenen

Soms kan het nodig zijn om dringend geld te lenen. Je dringende geldnood kan je echter verleiden tot het nemen van wat meer onverantwoorde beslissingen. Door je te houden aan het volgende stappenplan is de kans echter een stuk kleiner dat je door in een opwelling een lening af te sluiten in de financiële problemen belangt,

  1. Bepaal de hoogte van de lening en wees daarbij eerlijk naar jezelf. In sommige gevallen kan een bepaalde aankoop immers best nog even wachten of kun je het benodigde geld ook op een andere manier in handen krijgen, zoals door zuiniger om te springen met de middelen die je hebt. Wanneer je echt een lening nodig hebt is het goed om precies te weten hoeveel geld je moet lenen om er financieel weer bovenop te komen. Meer geld lenen, lijkt wellicht aantrekkelijk, maar kost ook weer extra geld.
  2. Ga op zoek naar een betrouwbare kredietverstrekker door bijvoorbeeld gebruik te maken van een zoekmachine op het internet. Zo kun je gemakkelijk beoordelingen en reviews van verschillende financiële instelling achterhalen en beoordelen op hun betrouwbaarheid en voordelen. Vaak zeggen beoordelingen en reviews van andere klanten meer dan de fraaie reclamepraatjes van het bedrijf in kwestie.
  3. Beoordeel welke aanbieders van leningen en kredieten je snel geld kunnen lenen. Sommige bedrijven kunnen dit onder bepaalde voorwaarden zelfs nog dezelfde dag voor je in orde maken. Niet alle bedrijven die leningen en kredieten verstrekken hebben de mogelijkheid, of zijn niet bereid, om dit voor je te regelen. Indien dit wel het geval is, zul je overigens altijd moeten rekenen op extra leenkosten vanwege de spoedoverboeking die de kredietverstrekker moet doen om het geleende bedrag zonder vertragingen op je rekening te kunnen storten.
  4. Vraag vrijblijvende offertes aan bij verschillende kredietverstrekkers die je aanspreken en doe dit eventueel voor een aantal verschillende leenvormen. Niet alleen kunnen aanbieders van leningen en kredieten verschillende voorwaarden hanteren, maar ook kunnen deze voorwaarden van leenvorm tot leenvorm sterk uiteenlopen. Zo zullen bijvoorbeeld kortlopende- en kleine leningen in de regel duurder uitvallen gerekend op jaarbasis dan de wat hogere leningen en/of leningen met een langere looptijd.
  5. Beoordeel de verschillende ontvangen offertes en kies hieruit de lening die in je persoonlijke situatie het beste aan je behoeftes kan voldoen tegen zo gering mogelijke leenkosten. Om een goed beeld te krijgen van een lening, en deze te kunnen vergelijken met een andere, is het noodzakelijk dat je de leenkosten van alle offertes op jaarbasis in beeld weet te brengen.
  6. Vraag de gewenste lening aan. Dit zal in de meeste gevallen een minilening zijn als je snel geld in handen wilt hebben. Deze lening heeft echter een erg korte looptijd (tot 3 maanden) en een beperkte leensom (tot 1000 euro). Om die reden hoeft de kredietverstrekker geen wettelijke controle uit te voeren bij het CKP en hoef je als kredietnemer minder documenten ter controle aan te bieden voordat je lening wordt toegewezen.
  7. De verstrekker van de (mini)lening zal je aanvraag in behandeling nemen en binnen enkele minuten tot uren je een antwoord geven. Dit antwoord wordt in de regel per mail of sms aan je doorgegeven. Voor bestaande klanten die in het verleden nooit problemen hebben gehad met het afbetalen zal dit doorgaans geen enkel probleem zijn. Zij hebben hun geld soms al binnen enkele minuten op hun rekening staan. Bij nieuwe klanten zal het bedrijf eerst een inschatting dienen te maken aangaande de betrouwbaarheid van de betreffende klant en de risico’s die het bedrijf zelf loopt bij de verstrekking van de gevraagde lening. Uiteraard zal dit wat meer tijd in beslag nemen, maar ook in dit geval zul je binnen een dag weten of je geld kunt lenen of niet.
  8. Bij goedkeuring van de lening zal de financiële instelling het geld direct op je rekening overmaken en heb je het geld nog op de dag van de aanvraag tot je beschikking. Bij afwijzing zul je helaas een andere oplossing voor je dringende geldnood moeten bedenken.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20