Stakingen bij Delhaize: wat zijn de economische gevolgen voor de supermarktketen?

De Belgische supermarktketen Delhaize wil al zijn winkels overlaten aan zelfstandigen. Dat werd op 7 maart aangekondigd. De vakbonden verzetten zich tegen die beslissing en legden het werk neer, waardoor veel winkels dagen- en zelfs wekenlang gesloten werden. Wat waren de gevolgen van deze staking voor de groep?

Terugblik: Twee maanden geleden kondigde Delhaize de intentie aan om de 128 winkels in eigen beheer over te laten aan zelfstandige uitbaters.

  • De werknemers, ontevreden over het feit dat zij niet waren geraadpleegd en bang dat ze hun job zouden verliezen, gingen onmiddellijk in staking. Veel winkels werden gesloten en het distributiecentrum in Zellik werd meermaals geblokkeerd. Eind april won Delhaize haar zaak voor de rechter: stakingsposten in winkels werden verboden en konden met behulp van een deurwaarder of de politie worden opgeheven.
  • Sindsdien zijn de winkels weer open. Maar er vinden nog steeds acties plaats: afgelopen zaterdag was bijvoorbeeld de Delhaize in Sart-Tilman, in Luik, gesloten.

De economische kosten

De cijfers: Delhaize kreeg af te rekenen met stakingsdagen en omzetverlies.

  • Zodra de aankondiging was gedaan, legden de medewerkers van 115 van de 128 winkels het werk neer. Dat aantal nam vervolgens langzaam af.
  • In totaal waren er 2.348 stakingsdagen tussen begin maart en eind april, zo vertelde de supermarktketen aan La Libre Belgique. Met andere woorden, de supermarkten waren gemiddeld 20 dagen gesloten, als we het cijfer extrapoleren naar de 115 winkels. Maar die cijfers variëren per supermarkt, sommige waren langer gesloten dan andere: begin april waren er bijvoorbeeld nog maar 46 winkels gesloten.
    • In maart was de stakingsbereidheid het grootst, met 1.794 sluitingsdagen.
    • De meeste sluitingen vonden plaats in Wallonië en Brussel.
  • Wat is nu het prijskaartje van die stakingen? Daar geeft Delhaize geen cijfer voor. Maar La Libre heeft de berekening gemaakt. Met de omzet van een winkel geschat op 65.000 euro per dag, zou het verlies, in termen van omzet, 150 miljoen euro bedragen voor de twee maanden waarin er sociale acties werden georganiseerd.
    • Daarbij komen onder meer de onverkochte bederfelijke voedingswaren en andere levensmiddelen die het distributiecentrum niet konden verlaten. Het omzetverlies zou daardoor kunnen oplopen tot 200 miljoen euro, aldus La Libre.
    • De concurrenten konden van deze sluiting profiteren, met een grotere toestroom en omzet. Dat konden de franchisewinkels van Delhaize ook, maar in mindere mate.

Vooruitblik: Een terugkeer naar normale omstandigheden in zicht?

  • Een terugkeer naar een normale situatie zal niet voor morgen zijn. De vakbonden waarschuwen voor ziekteverzuim bij de medewerkers. Andere acties worden overigens niet uitgesloten. Al stellen sommige experts zich vragen bij die stakingen. “Ik heb de indruk dat het nu niet langer de werknemers van Delhaize zijn die de vakbond gebruiken om hun rechten te vertegenwoordigen, maar dat het de vakbonden zijn, die Delhaize en de werknemers gebruiken om hun punt te maken om te strijden voor hun overleven”, zei Peter De Keyzer, oprichter van strategisch communicatiebureau Growth Inc, onlangs tegenover onze site.
  • Er is nog geen akkoord bereikt tussen de directie en de vakbonden.

(ns)

Meer