De UAW, de United Auto Workers, staken sinds vrijdag. De vakbond, die werknemers van de drie grootste autofabrikanten in de VS vertegenwoordigt, eist loonsverhogingen voor de arbeiders die evenredig zijn met die van de CEO’s.
Megastaking verlamt Amerikaanse autobouwers: wanneer de CEO op een dag verdient waar de werknemer een jaar voor werkt

Waarom is dit belangrijk?
De drie grootste Amerikaanse autofabrikanten, General Motors (GM), Ford en Stellantis, moeten zich verdedigen tegen de vakbond. De werknemers eisen een stevige loonsverhoging, omdat de reële vergoeding verwaterde door de hoge inflatie afgelopen jaar. Maar de fabrikanten vrezen dat loonsverhogingen buitenlandse concurrenten een te groot voordeel gaan opleveren.In het nieuws: de Amerikaanse autoproductie staat in panne.
Waarom staken?
- Het loon van de managers is in verhouding met dat van de werknemers te sterk gestegen, vindt de UAW. Zo zagen de leidinggevenden hun loon in de afgelopen jaren met 40 procent stijgen, voor de werknemers was dit volgens ABCNews slechts 6 procent.
- Daardoor ontstaan er situaties waar de CEO op één dag verdient waar de arbeider een jaar voor werkt. De leidinggevenden schermen met hun performance based loon: Bij Ford en GM is meer dan 90 procent van het loon van de CEO gelinkt aan de prestaties van het bedrijf.
- De vakbond schaafde hun initiële eis, een loonsverhoging van 40 procent, al iets bij en vraagt nu 36 procent, gespreid over de komende jaren. Ford en GM zeiden bereid te zijn tot een loonsverhoging van 20 procent. Stellantis biedt 17,5 procent. Hogere loonsverhogingen zouden andere fabrikanten zoals Tesla, waar de werknemers geen sterke vakbond achter zich hebben, een te groot concurrentieel voordeel opleveren.
- Momenteel leggen 13.000 arbeiders het werk neer, minder dan 10 procent van alle werknemers, al zorgen die werkonderbrekingen ervoor dat andere afdelingen niet aan de nodige stukken geraken en de productie daar dus ook stilligt.
Een CEO-probleem?
- De aandacht blijft niet louter gericht op de autoindustrie. De royale lonen van CEO’s in het algemeen worden andermaal onder de loep genomen. Het Economic Policy Institute (EPI) becijferde dat het loon van CEO’s 37 procent sneller stijgt dan de aandelenmarkt en 18 procent sneller dan dat van de modale werknemer.
- De meerwaarden die de bedrijven realiseren zijn de vruchten van de UAW-arbeiders, klinkt de kritiek. Toch wordt die meerwaarde steeds meer doorgesluisd naar aandeelhouders via dividenden en de inkoop van eigen aandelen, en niet naar de werknemers.
- In vergelijking met andere S&P 500 bedrijven, de 500 meest toonaangevende bedrijven in de Verenigde Staten, hebben de CEO’s van de drie genoemde autobedrijven wel degelijk een ruime vergoeding. De gemiddelde CEO verdient 186 keer het gemiddelde werknemersloon. Bij Ford is dit 281, bij GM is dit 362 en bij Stellantis 365, meldt zakenblad Fortune.
Pro-vakbond
- De Amerikaanse president Joe Biden, sowieso al een voorstander van sterke vakbonden, sprak zijn steun al uit aan de UAW en vroeg de autofabrikanten om met een beter bod te komen. Hij stelt een loonsverhoging van 36 procent over vier jaar voor. Volledig in de lijn met wat de UAW vraagt.
- Voor de automarkt lijkt de schade beperkt, zolang de staking beperkt blijft. Autodealers zijn niet verbonden aan de moederbedrijven wiens wagens ze verkopen. Zolang hun voorraden het toelaten, kunnen wagens verkocht blijven worden. Indien de staking lang blijft aanslepen, kan het zijn dat langer gewacht moet worden op de wagen. En kunnen de prijzen stijgen…
- Hoelang de staking zal aanslepen, is nu de vraag. Wat we wel weten is dat de UAW een stakingsfonds van 835 miljoen dollar heeft. Daarmee kunnen ze alle 150.000 werknemers aangesloten bij de vakbond, niet alleen de 13.000 die vandaag al staken, voor drie maanden betalen.
(evb)