Staking in Hollywood: Studio’s doen “ultiem” voorstel, vakbond SAG-AFTRA in beraad

Er is de voorbije dagen nog steeds druk onderhandeld tussen acteursvakbond SAG-AFTRA en AMPTP, de organisatie die filmstudio’s en streamingdiensten vertegenwoordigt. Daarbij hebben de studio-CEO’s een “ultiem, laatste en beste voorstel” gedaan. Dat wordt nu bekeken door de SAG-AFTRA.

Halverwege juli hebben de leden van de Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) het werk neergelegd in Hollywood. Deze acteursstaking kwam er toen bovenop een scenaristenstaking, die ondertussen is afgelopen. Na enige tijd van windstilte zijn de onderhandelingen tussen de SAG-AFTRA en de AMPTP vorige week hervat, maar voorlopig nog zonder resultaat.

Voorstel

De relatie tussen beide partijen is duidelijk nog steeds zeer bekoeld, want regelmatig duiken er berichten op over ultimatums. Dat is nu ook effectief het geval. “We hebben vandaag een voorstel gekregen van de AMPTP, dat zij karakteriseerden als hun “ultiem, laatste en beste voorstel. Wij zijn het aan het bekijken en denken na over ons antwoord. Daarbij kijken we naar de belangrijke kwesties voor ons”, zei de SAG-AFTRA zaterdagmiddag.

Bij de acteursvakbond wordt volgens Deadline wat lacherig gereageerd op de term “ultiem” omdat de studio’s exact dezelfde woorden gebruiken toen ze eind september van de onderhandelingstafel wegliepen.

AI-bescherming en loonsverhoging

“Het is een volledig pakket, toekomstgericht en eerlijk”, zei een vertegenwoordiger van de studio’s over hun voorstel. “Het is een historisch pakket, inclusief sterke bescherming tegen AI. Nu is het aan de SAG-AFTRA om terug met ons contact op te nemen.”

Het nieuwste voorstel zou de hoogste loonsverhoging in veertig jaar bevatten. Daarnaast zou de prestatiebonus voor films en series op streamingdiensten verdubbeld worden en is er een “volledige” bescherming tegen artificiële intelligentie voorzien. Volgens de AMPTP komt hun voorstel heel dicht bij wat de vakbond wil.

Meer