Dit staat er in het akkoord tussen Hollywood en de scenaristenvakbond: AI-gebruik aan banden gelegd

De schrijversstaking in Hollywood is bijna ten einde. De schrijversvakbond Writer’s Guild of America (WGA) bereikte een principeakkoord met de grote Hollywoodstudio’s. Nu raakten ook meer details bekend over de inhoud van dat akkoord.

In het nieuws: WGA bereikte een akkoord met de studio’s en streamingplatformen. De scenaristenvakbond was vooral bezorgd over het gebruik van artificiële intelligentie (AI) en het succes van streaming.

De details: Scenaristen kunnen door de studio’s niet verplicht worden om AI te gebruiken voor het schrijven van hun scripts. Als Hollywood AI-gegenereerd materiaal aanreikt, moet dat expliciet gemeld worden. En het gepende materiaal mag niet worden gebruikt om AI-modellen te trainen.

  • Omgekeerd mogen scenaristen AI gebruiken om hen te helpen tijdens het creatieve proces, als het bedrijf waarvoor ze werken dat toelaat.

Streaming levert meer geld op voor scenaristen

Een heikel punt: De scenaristen kregen naar eigen zeggen te weinig betaald voor de inkomsten van streaming.

  • Door de nieuwe deal krijgen scenaristen bonussen als een serie of film door 20 procent of meer van het publiek bekeken wordt in de eerste 90 dagen van de release op een streamingsplatform. Media die speciaal voor een streamingplatform gemaakt zijn, krijgen zelfs een extra bonus van 50 procent bovenop de inkomsten.
  • Concreet: De bonussen lopen op die manier op tot 9.031 dollar voor een aflevering van een halfuur en 40.000 dollar voor een langspeelfilm.

De verschillende streamingsdiensten moeten door het nieuwe akkoord ook transparanter zijn over de kijkcijfers. De vakbond krijgt inzicht in het totaal gestreamde uren. Als compromis mag de WGA deze gegevens enkel in een samengevoegde vorm aan hun leden voorleggen.

Verder bereikte de WGA ook een akkoord over een loonsverhoging tot 5 procent, en moeten er minstens drie schrijvers werken aan een serie. De WGA had eerder minstens zes personeelsleden geëist, dit om te voorkomen dat er zou worden bespaard en scenaristen vervangen zouden worden door AI.

Volgt Hollywood ook de acteurs?

De nieuwe regels moeten nog worden goedgekeurd door de achterban van de WGA. Op dit moment lijkt dit slechts een formaliteit. Zo komt er wellicht volgende week ook op papier een einde aan de staking die 146 dagen duurde.

De acteursvakbond SAG-AFTRA, die zich aansloot bij de scenaristen, blijft echter doorstaken. De aangesloten acteurs hopen een even goede deal uit de brand te slepen. Sommige scenaristen gaven al aan dat zij uit solidariteit willen blijven staken. Dit is door de overeenkomst tussen de WGA en de studio’s echter niet toegestaan. Schrijvers moeten weer aan het werk.

  • Door de acteursstaking zijn de problemen in Hollywood dus nog niet helemaal van de baan. Late night-shows zoals die van Stephen Colbert en Jimmy Fallon kunnen hernemen, grotere projecten staan nog even stil.

(nd)

Meer