Staking dreigt in grootste kopermijn ter wereld

In de kopermijn van BHP Group in Chili, de grootste kopermijn ter wereld, willen de arbeiders staken. De overgrote meerderheid van zij die aangesloten zijn bij de vakbond Escondida, stemden voor een staking. Het management hoopt die wel nog af te wenden met behulp van een bemiddelaar.

Het sociaal conflict draait rond een loonsvoorstel van de directie, dat door de overgrote meerderheid van de arbeiders werd verworpen. Zo’n 99,5 procent stemde tegen en wil hiertegen actie voeren.

Maar de Chileense wetgeving voorziet in de mogelijkheid om gedurende minstens vijf dagen een beroep te doen op een bemiddelaar van de overheid alvorens kan gestaakt worden. BHP liet al verstaan dat ze van die mogelijkheid gebruik wil maken.

Chili is goed voor meer dan een kwart van de wereldwijde koperproductie. In de mijn van BHP wordt jaarlijks zo’n 1,2 miljoen metrische ton koper geproduceerd. De stakingsdreiging dreigt volgens het persagentschap Bloomberg de koperprijs -die de voorbije twee weken al met 5 procent is gestegen- verder de hoogte in te jagen door de sterke vraag.

Dezelfde vakbond Escondida lag in 2017 aan de basis van een staking in de BHP-mijn die 44 dagen duurde, met als doel de arbeiders meer te laten profiteren van de koperhausse. De vakbond verklaart nu dat ze hoopt dat het resultaat van de stemming een wake-upcall is voor de directie. “Als ze een lang conflict wil vermijden, zal ze substantiële onderhandelingen moeten opstarten”, klinkt het. De vakbond verwijt de directie dat ze eenmalige bonussen voorstelt, in ruil voor langere uren en nieuwe eisen om nog meer winst te kunnen maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20