Alle barometers wijzen in dezelfde richting: in de tweede jaarhelft verzeilt de Europese economie in het slechtst mogelijke scenario, een combinatie van stijgende prijzen en geen groei meer van de activiteit.
De recentste voorspellingen voor de eurozone zijn vooral gebaseerd op twee indicatoren die gebaseerd zijn op enquêtes bij bedrijfsleiders, de PMI (purchasing managers index) en de Duitse Ifo-index.
Volgens de gisteren gepubliceerde PMI-index is de activiteit in de eurozone in juni gezakt tot het laagste peil in 16 maanden, wat doet vermoeden dat de heropleving van de vraag na de gitzwarte coronamaanden van korte duur was. Wat economen ook zorgen baart, is dat de industriële productie voor het eerst in twee jaar een inkrimping laat zien.
“Bedrijven hebben hun verwachtingen over hun eigen output in het komende jaar ook teruggeschroefd naar het laagste peil sinds oktober 2020”, schrijft hoofdeconoom Chris Williamson van S&P Global, de uitgever van de PMI-index. Hij wijst er ook op dat steeds meer industriebedrijven met onverkochte voorraden zitten.
De verklaringen voor de economische terugval zijn volgens de PMI-index niet ver te zoeken: de druk op de koopkracht op de hoge inflatie, de stijgende trend van de rentestanden en de aanhoudende zorgen om zowel de energiebevoorrading (oorlog in Oekraïne) en de internationale toeleveringsketen (Covid).
“Reality check”
Duitsland, traditioneel de locomotief van de eurozone, lijkt de Europese economie niet op sleeptouw te kunnen nemen. Het Duitse ondernemerssentiment is in juni iets forser gezakt dan waarop analisten gerekend hadden, zo blijkt uit de Ifo-index. Terwijl de Duitse bedrijven de huidige situatie nog als beperkt negatief inschatten, zijn ze somberder over de nabije toekomst.
De webwinkel Zalando schroefde gisterenavond zijn eigen prognoses fors neerwaarts bij. “Er zullen nog bedrijven met winstwaarschuwingen komen”, voorspellen analisten.
ING-econoom Carsten Brzeski spreekt van een reality check. Een zware terugval van de economie zoals bij het begin van de coronacrisis verwacht hij niet, maar alles wijst wel op stagflatie, waarschuwt hij.
Brzeski: “Het consumentenvertrouwen bevindt zich al duidelijk in recessiegebied en zowel de Ifo als de PMI wijst erop dat de industrie dit voorbeeld snel zal volgen. Stagflatie voor de rest van het jaar blijft ons basisscenario voor de Duitse economie, en een regelrechte recessie is ons risicoscenario.”
(lb)