Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld): ‘Broeksriem aanhalen’

  • Een pandemie raast over de wereldeconomie, en Europa kent een massieve economische dip. Het antwoord lijkt overal hetzelfde: Keynesiaans beleid, met de geldkraan fors open.
  • Zeker in België, met een centrumlinkse coalitie, lijkt het niet op te kunnen: de laatste cijfers wijzen op een begrotingstekort van 36 miljard euro. Daarmee zijn we volgens de Europese Unie na Spanje de nummer twee van de begrotingstekorten in heel de EU.
  • Of dat op korte termijn ooit nog goed kan komen is maar de vraag, ook voor staatssecretaris van Begroting Eva De Bleeker, die voor de Vlaamse liberalen in de regering zit, maar voorlopig vooral naam maakte omdat ze als eerste de prijslijst van de EU voor de vaccins lekte op Twitter, per ongeluk.
  • Bij een gastcollege aan de Hogeschool PXL nam De Bleeker een opvallend standpunt in. Want is het nu Keynesiaans of niet, dat beleid? ‘De broeksriem zal de komende tien jaar moeten worden aangehaald‘, is wat ze verklaarde. ‘Maar tegelijkertijd moeten we investeren in de toekomst.’
  • De Bleecker wil tegen 2024 het tekort terug op 3 procent krijgen, net binnen de EU-norm. Eind 2020 zat België op een tekort van 11,2 procent op de begroting.
  • ‘We moeten voorkomen dat toekomstige generaties door deze put achtervolgd blijven worden. We zitten in een ongekende crisis waarvan we niet weten hoe en wanneer ze definitief zal eindigen. Dat is natuurlijk moeilijk als je een begroting moet opmaken. We zullen het beleid constant moeten bijsturen’, suste ze het huidige gebrek aan discipline. 
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20