De Belgen hebben in totaal al ruim 12 miljard euro belegd in de staatsbon die minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) lanceerde. Dat is ruim twee keer meer dan het vorige recordbedrag dat de overheid kon ophalen met de uitgifte van de zogenaamde Leterme-bon.
Staatsbon van Van Peteghem verpulvert record Leterme-bon: Belgen vertrouwden al ruim 12 miljard euro toe aan de staat

Waarom is dit belangrijk?
De federale regering wil met de eenjarige staatsbon de banken onder druk zetten om de spaartarieven naar boven bij te stellen. Momenteel brengt de overheidsobligatie meer op dan eender welk spaarboekje. Enkele banken hebben intussen wel de rente op de eenjarige termijnrekening opgetrokken, of een dergelijk product toegevoegd aan hun aanbod.In het nieuws: De eenjarige staatsbon blijft het bijzonder goed doen. Tijdens de eerste drie dagen van de uitgifte hebben de Belgen al voor 12,24 miljard euro ingetekend op de nieuwe staatsbon. Dat maakt het Federaal Agentschap van de Schuld bekend. Gisteren stond de teller op 8,8 miljard euro.
- Via de banken hebben de Belgen al voor 6,241 miljard euro ingeschreven op de staatsbon. Je kunt bij dertien banken, waaronder ING en Crelan, aankloppen om (een deel van) je kapitaal te beleggen in de overheidsobligatie.
- Rechtstreeks, via de Grootboeken, kon de overheid al 6 miljard euro ophalen bij de Belgische bevolking.
Record: De staatsbon verpulvert intussen het recordbedrag dat de overheid met de Leterme-bon in 2011 kon inzamelen. Toen hebben de Belgen in totaal 5,7 miljard euro uitgeleend aan de staat. De intekenperiode loopt nog tot en met 1 september. Die deadline loopt al af op 31 augustus voor wie intekent via het Agentschap van de Schuld. Het bedrag kan dus nog aanzienlijk oplopen.
Ter herinnering: Wie intekent op de staatsbon ontvangt een rente van netto 2,81 procent.
- Verschillende banken hebben intussen de rente op de termijnrekening met een looptijd van één jaar tijdelijk gelijkgetrokken met die op de staatsbon. Drie termijnrekeningen brengen zelfs meer op.
- Deutsche Bank biedt momenteel de meest lucratieve formule aan. Wie zijn geld voor één jaar parkeert bij die bank ontvangt 2,87 procent netto. Die rekening is enkel beschikbaar voor wie minstens 100.000 euro kan sparen.
Problemen bij banken
Details: In een interview met De Tijd laat Jean Deboutte, directeur bij het Federaal Agentschap van de Schuld, weten dat overschrijvingslimieten en lange wachttijden bij enkele banken het voor sommige spaarders moeilijk maakt om in te tekenen op de obligatie.
- “We krijgen helaas veel meldingen en klachten dat het verhogen van de limiet om de overschrijving uit te voeren niet vlot verloopt”, klinkt het. “Veel mensen zijn gefrustreerd dat banken overschrijvingen niet meteen mogelijk maken, omdat ze bepaalde procedures volgen vanaf bepaalde bedragen. Sommige mensen denken dat ze worden geweigerd door het Agentschap van de Schuld. Maar dat is niet zo.”
- Banken hanteren een plafond voor bedragen die per dag of per week kunnen worden overgeschreven om eventuele misbruiken te vermijden. Bij Belfius, BNP Paribas Fortis en ING ligt die limiet op 25.000 euro. Bij KBC is dat 10.000 euro.
- Deboutte benadrukt dat het geld effectief op de rekening van de Staat moet staan op vrijdagochtend, wanneer de campagne voor deze staatsbon afloopt.
- De bankenfederatie Febelfin benadrukt dat de banken alles in het werk stellen om hun klanten zo goed en vlot mogelijk te helpen bij de inschrijving op de staatsbon.
- “De banken zijn zich bewust van de uitzonderlijke toestand, en stellen daarom alles in het werk om de klanten zo snel en goed mogelijk te begeleiden en aan hun wensen te voldoen binnen de voorziene inschrijvingsperiode”, aldus Febelfin.
(evb)