De Belgen hebben in totaal al 8,8 miljard euro belegd in de eenjarige staatsbon van Vincent Van Peteghem, minister van Financiën. Dat is meer dan wat de overheid in 2011 kon ophalen met de Leterme-bon. Toen bleef de teller steken op 5,7 miljard euro.
Staatsbon van Van Peteghem doet het nu al beter dan de Leterme-bon
![Staatsbon van Van Peteghem doet het nu al beter dan de Leterme-bon](https://media.businessam.be/GettyImages-1243889542-1667549899.jpg?auto_optimize=low&width=300&aspect_ratio=16:9)
Waarom is dit belangrijk?
De federale regering wil met de eenjarige staatsbon de banken onder druk zetten om de spaartarieven naar boven bij te stellen. Momenteel brengt de overheidsobligatie meer op dan eender welk spaarboekje. Enkele banken hebben intussen wel de rente op de eenjarige termijnrekening opgetrokken, of een dergelijk product toegevoegd aan hun aanbod.In het nieuws: Er is al zeker voor 8,802 miljard euro ingeschreven op de staatsbon. Dat meldt het Agentschap voor de Schuld.
- Via de banken hebben de Belgen tijdens de eerste twee dagen van de uitgifte al voor 4,173 miljard euro ingeschreven op de staatsbon. Je kunt bij dertien banken, waaronder Belfius en Beobank, aankloppen om (een deel van) je kapitaal te beleggen in de overheidsobligatie.
- Rechtstreeks, via de Grootboeken, liep dat bedrag op tot 4,629 miljard.
- De intekenperiode loopt nog tot en met 1 september. Die deadline loopt al af op 31 augustus voor wie intekent via het Agentschap van de Schuld. De uitgifte volgt op 4 september.
- De staatsbon gaat gepaard met een rente van 2,81 procent netto, wat meer is dan wat eender welk spaarboekje vandaag in het laatje brengt.
Details: De overheid heeft met de staatsbon van Van Peteghem al een recordbedrag kunnen ophalen.
- Het vorige record dateert van 2011. Toen hebben de Belgen via de Leterme-bon in totaal 5,7 miljard euro toevertrouwd aan de staat.
- Jean Deboutte, de directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld, sluit niet uit dat de overheid met de staatsbon uiteindelijk 10 tot 20 miljard zal kunnen ophalen. In een gesprek met De Standaard voegde hij er wel aan toe dat de Leterme-bon destijds een trage start heeft genomen. “Deze keer nemen we een zeer snelle start, denk ik, en zullen we gaandeweg de bedragen zien afnemen. Maar dat is nog niet zeker”, klonk het.
Impact staatsbon
Zoom out: Het doel van de staatsbon is om de banken aan te zetten de spaarrentes verder te verhogen. Op dat vlak is de minister (momenteel) nog niet echt geslaagd in zijn opzet.
- Sinds de lancering van de staatsbon op 24 augustus heeft nog geen enkele bank de spaartarieven naar boven bijgesteld. In aanloop naar de lancering hebben wel enkele kleinere spelers, waaronder Nagelmackers, rentewijzigingen aangekondigd. Die gelden vanaf 1 september.
- Maar: Sommige spelers hebben de voorbije dagen de rente op de termijnrekening met een looptijd van één jaar opgetrokken, of zo’n product toegevoegd aan hun gamma.
- In sommige gevallen brengen die termijnrekeningen meer op dan de staatsbon. Deutsche Bank biedt momenteel de meest lucratieve formule aan. Wie zijn geld voor één jaar vastklikt bij die bank ontvangt netto 2,87 procent. Die termijnrekening is enkel beschikbaar voor wie minstens 100.000 euro kan sparen.
- De internetbank NIBC heeft vandaag de rente op de eenjarige termijnrekening verhoogd tot 2,835 procent netto. Net zoals de staatsbon, kan je al vanaf 100 euro beleggen. Het is na de eenjarige termijnrekening van Deutsche Bank het meest lucratieve product binnen dat segment.
- Opgelet: Bij veel banken gaat het om tijdelijke voorwaarden. Die gelden enkel tijdens de intekenperiode van de staatsbon. De kans is groot dat daarna de rente opnieuw zal zakken. (cv)