Vincent Van Peteghem, minister van Financiën, heeft dinsdag de rente op de eenjarige staatsbon bekendgemaakt. Hij wil met die overheidsobligatie de banken onder druk zetten om de spaarrentes te verhogen. De minister is ietwat geslaagd in zijn opzet. Terwijl de rente op de spaarboekjes ongewijzigd blijft, hebben sommige spelers de rente op de kortlopende termijnrekeningen (tijdelijk) opgetrokken.
Staatsbon jaagt niet de rente op het spaarboekje de hoogte in, maar wel die op een ander spaarproduct
Waarom is dit belangrijk?
De regeringspartijen hebben de voorbije maanden meermaals kritiek geuit op de banken omdat de spaarrentes te laag zijn. Daarom hebben Vooruit en Groen verschillende wetsvoorstellen gelanceerd om de minimumrente op te trekken. Die werden neergesabeld door zowel de Nationale Bank van België (NBB) als de Europese Centrale Bank (ECB). Met de uitgifte van een eenjarige staatsbon hoopt de regering alsnog de banken aan te zetten de spaarrentes te verhogen.In het nieuws: Verschillende banken hebben als reactie op de bekendmaking van de coupon van de staatsbon de rente op de termijnrekening met een looptijd van één jaar verhoogd.
- Argenta heeft gisteren zelfs speciaal een eenjarige termijnrekening gelanceerd. Dat spaarproduct gaat gepaard met een rente van 3,3 procent. Na betaling van de roerende voorheffing ontvang je netto 2,81 procent, wat evenveel is als wat de staatsbon in het laatje brengt.
- Opgelet: het gaat om een tijdelijke aanbi
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.