Staatsbon jaagt niet de rente op het spaarboekje de hoogte in, maar wel die op een ander spaarproduct

Staatsbon jaagt niet de rente op het spaarboekje de hoogte in, maar wel die op een ander spaarproduct
Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (cd&v) – ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Vincent Van Peteghem, minister van Financiën, heeft dinsdag de rente op de eenjarige staatsbon bekendgemaakt. Hij wil met die overheidsobligatie de banken onder druk zetten om de spaarrentes te verhogen. De minister is ietwat geslaagd in zijn opzet. Terwijl de rente op de spaarboekjes ongewijzigd blijft, hebben sommige spelers de rente op de kortlopende termijnrekeningen (tijdelijk) opgetrokken.

Waarom is dit belangrijk?

De regeringspartijen hebben de voorbije maanden meermaals kritiek geuit op de banken omdat de spaarrentes te laag zijn. Daarom hebben Vooruit en Groen verschillende wetsvoorstellen gelanceerd om de minimumrente op te trekken. Die werden neergesabeld door zowel de Nationale Bank van België (NBB) als de Europese Centrale Bank (ECB). Met de uitgifte van een eenjarige staatsbon hoopt de regering alsnog de banken aan te zetten de spaarrentes te verhogen.

In het nieuws: Verschillende banken hebben als reactie op de bekendmaking van de coupon van de staatsbon de rente op de termijnrekening met een looptijd van één jaar verhoogd.

  • Argenta heeft gisteren zelfs speciaal een eenjarige termijnrekening gelanceerd. Dat spaarproduct gaat gepaard met een rente van 3,3 procent. Na betaling van de roerende voorheffing ontvang je netto 2,81 procent, wat evenveel is als wat de staatsbon in het laatje brengt.
    • Opgelet: het gaat om een tijdelijke aanbieding. De huidige voorwaarden gelden tot en met 1 september
    • Die bank heeft ook de rente op de termijnrekening met een looptijd van drie jaar opgetrokken van 2,65 naar 3,60 procent bruto, wat neerkomt op 2,52 procent netto.
    • Het minimale inschrijvingsbedrag is 250 euro.
  • Argenta is niet de enige bank die reageert op de komst van de nieuwe staatsbon. Ook AXA brengt een eenjarige termijnrekening waarvan de rente evenveel bedraagt als die van de staatsbon aan de man.
    • Die rente is van toepassing tijdens de intekenperiode van de staatsbon (24 augustus tot 1 september)
    • Sparen via die termijnrekening kan vanaf 125 euro.
  • CKV heeft de rente op de termijnrekening met een looptijd van één jaar tijdelijk opgetrokken tot bruto 3,5 procent, oftewel 2,45 procent netto.
    • Dat tarief geldt tot en met 8 september.
    • Je kan vanaf eender welk bedrag een termijnrekening openen bij CKV.
  • Na een renteverhoging doet de eenjarige termijnrekening van Deutsche Bank het zelfs iets beter dan de staatsbon. Die gaat gepaard met een brutorente van 4,1 procent. Dat is 2,87 procent netto, wat 6 basispunten meer is dan wat de staatsbon opbrengt.
    • Het verhoogd tarief is van toepassing tot en met 1 september.
    • De termijnrekeningen van Deutsche Bank zijn enkel beschikbaar voor wie minstens 100.000 euro kan sparen.

Staatsbon aangeboden door banken

Opmerkelijk: Bij dertien banken, waaronder Belfius en BNP Paribas Fortis, kan je intekenen op de staatsbon. Het zijn net de financiële instellingen die die mogelijkheid niet aanbieden die de rente op de eenjarige termijnrekening optrekken.

  • Verschillende spelers, die wel tot de club banken behoren die de staatsbon uitgeven, hebben er gisteren op gewezen dat ze de rente op de termijnrekening- of spaarrekening niet kunnen verhogen vanwege een contract met het Agentschap van de Schuld. Daarin staat dat de banken de rente op de kasbons niet mogen verhogen tijdens de intekenperiode van de staatsbon. Maar er wordt dus niets gezegd over de andere spaarproducten.
    • Van Peteghem bevestigt dat er niets de banken tegenhoudt om de spaartarieven naar boven bij te stellen. “Er bestaat geen overeenkomst met het Agentschap van de Schuld waardoor banken hun spaarrente niet zouden kunnen verhogen. De enige die dat tegenhouden zijn zijzelf. Wanneer dus zou blijken dat ze onderling hebben afgesproken om de rente niet op te trekken, dan is dat tegen de wet”, aldus de minister.
    • De bankenfederatie Febelfin benadrukt in een persbericht dat de banken geen onderlinge afspraken maken. “Het is aan elke bank individueel om, in lijn met hun commercieel beleid, de rente op hun spaarrekeningen of hun termijnrekeningen te bepalen, ook tijdens de inschrijvingsperiode van de staatsbon”, klinkt het. (nd)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.