Sri Lanka zet zich schrap voor milieuramp: uitgebrand containerschip aan het zinken

Een uitgebrand containerschip, dat dertien dagen geleden voor de kust van Sri Lanka in brand vloog en tonnen chemicaliën aan boord heeft, is aan het zinken. Het gaat om een van de ergste milieurampen in de geschiedenis van het land.

De marine van Sri Lanka en de Indiase kustwacht zijn sinds 20 mei in de weer om de in Singapore geregistreerde X-Press Pearl drijvende te houden, maar tevergeefs. Zowel de Sri Lankaanse marine als de overheid melden dat het schip aan het zinken is. 

Het vrachtschip, dat onder meer 25 ton salpeterzuur en andere vervuilende chemicaliën vervoerde, stond bijna twee weken in brand na een chemische explosie aan boord. Pas deze week kon de brand geblust worden. Nu de Pearl zinkt, dreigen honderden tonnen olie uit de brandstoftanks in de zee te lekken – met alle gevolgen van dien voor het milieu en de nabijgelegen stranden.

De Marine Environment Protection Authority (MEPA) van Sri Lanka verwacht dat ongerepte stranden langs een strook van 30 kilometer kustlijn, van het toeristische Negombo tot Dikowita, zullen worden getroffen. Sommige stranden liggen al vol met microplastics.

Zorgen om olielek

De woordvoerder van de Sri Lankaanse marine, kapitein Indika de Silva, verklaart aan Al Jazeera dat het achterste deel van het schip gezonken is en dat het schip niet meer wordt weggesleept. 

‘Het schip rust nu op de bodem van de zee. Er wordt niet meer gesleept. We zijn gestopt met pogingen om het uit de Sri Lankaanse wateren te slepen’, zei de Silva. ‘Nu maken we ons zorgen over eventuele olielekkage. We houden dit nauwlettend in de gaten en tot nu toe hebben we nog geen olielek ontdekt. Het zal verwoestend zijn als dat gebeurt, maar we nemen alle voorzorgsmaatregelen.’

‘Ergste scenario’

De Sri Lankaanse milieudeskundige Ajantha Perera zei aan de BBC dat het zinken van het schip het ergste milieuscenario is. ‘Als het zinkt met al de gevaarlijke goederen, het salpeterzuur en de olie in het schip, zal het in principe de hele zeebodem vernietigen.’

De Sri Lankaanse autoriteiten zijn een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het ontstaan van de brand.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20