Sri Lanka in economische afgrond: gewelddadig protest doet president en premier aftreden

Het gaat bijzonder slecht in de Zuid-Aziatische staat Sri Lanka. Nadat het land al maandenlang in een economische malaise verkeert, brak zaterdag massaal protest uit tegen het regime. Daarbij werden zelfs het presidentieel paleis en het huis van de premier bestormd. Zowel president Gotabaya Rajapaksa als premier Ranil Wickremesinghe zullen vanwege de grootschalige ontevredenheid over hun beleid aftreden.

Betogers houden de regeringsleiders verantwoordelijk voor de financiële crisis in het land, en vroegen al maanden om hun ontslag.

Gewelddadig hoogtepunt

Zaterdag kende de onvrede een gewelddadig hoogtepunt toen demonstranten de privé-woning van premier Wickremesinghe in brand staken. Dit gebeurde uren nadat hij had gezegd dat hij zou aftreden, na de functie amper twee maanden te hebben bekleed. Wickremesinghe is veilig, vertelden ingewijden aan nieuwssite Bloomberg, zonder verder uit te weiden.

Rajapaksa zal dan weer woensdag aftreden om een soepele machtsoverdracht mogelijk te maken. Dat kondigde de parlementsvoorzitter zaterdag laat op de televisie aan. De president verliet zijn residentie vóór de protesten en zijn verblijfplaats is onbekend.

Officieel failliet

Financieel heeft Sri Lanka het al maanden bijzonder zwaar te verduren. Premier Wickremesinghe erkende vorige week zelfs dat het land officieel failliet is.

De eilandstaat gaat gebukt onder brandstoftekorten, torenhoge voedselprijzen en een gebrek aan buitenlandse valuta. Lange wachtrijen voor brandstof, voedsel en medische zorg kunnen inmiddels overal in het land waargenomen worden, bericht VRTNWS.

Steunpakket IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gezegd dat het hoopt op een snelle oplossing voor de politieke crisis in Sri Lanka. Hierdoor zouden de besprekingen over een flink steunpakket voor de Aziatische staat snel hervat kunnen worden.

“Wij hopen op een oplossing van de huidige situatie die het mogelijk zal maken onze dialoog over een door het IMF gesteund programma te hervatten”, klonk het in een verklaring van de VN-organisatie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.