Aan de grensstreek rond Menen maken tal van Belgen een uitstap richting zuiderse oorden, maar dit keer niet omwille van het tropisch klimaat.
Ondanks de tijdelijke korting op de accijnzen voor brandstoffen vanuit de federale regering, maken nog steeds Belgen de oversteek naar buurlanden voor goedkopere tarieven.
TotalEnergies biedt in zijn Franse tankstations op dit moment een brandstofkorting toe, waardoor veel Belgen geneigd zijn de oversteek te maken. Een stunt van de Franse energiereus als reactie op de verhoging van de korting op accijnzen voor brandstoffen. Dat zorgde donderdag op de invalsweg van het Franse Halluin voor een file van wel een halve kilometer lang, waaronder veel Belgische nummerplaten te bespeuren waren.
Tijdelijke korting op accijnzen
Ook in Frankrijk is een tijdelijke korting op accijnzen voor brandstoffen toegepast. Die bedroeg zo’n 17 cent per liter, maar is sinds donderdag verder opgetrokken tot 30 cent. Een steunmaatregel die geldt tot het einde van dit jaar, al zal de korting in november terugzakken naar 10 cent.
Belgische brandstofhandelaars zijn niet tevreden met de actie die plaatsvindt in Frankrijk. Ignace Gabriëls, manager van tankstation Gabriëls ziet het tanktoerisme de laatste dagen kelderen.
“Plezant is dit niet, nee. Het staat vast dat onze stations in Menen, Moeskroen, Veurne en Doornik grote volumes verliezen aan onze Franse collega’s. Deze prijsverschillen kunnen we niet dichtrijden”, zegt hij aan De Tijd. “Gelukkig zijn we aanwezig in Antwerpen en Limburg, waar we de jongste tijd veel Nederlanders opmerken die benzine tanken. Zo nemen we de bluts met de buil”, laat hij nog optekenen door de zakenkrant.
Volgens de ondernemer kan een verdere verlaging van de accijnzen in België een enorm verschil maken. “De buitenlandse volumes die we terugwinnen, zouden de staat veel belastinginkomsten opleveren”, zegt Gabriëls. Dat de regering het verbruik van brandstoffen stimuleert, vindt hij geen punt. “Twintig kilometer omrijden voor een goedkope tankbeurt kan je moeilijk energiebesparend noemen”, zegt hij. Maar daar lijken de tanktoeristen zich niet veel van aan te trekken. “Het scheelt 18 euro op een volle tank. Dat is toch de moeite”, luidt het onder de Belgen.
(jvdh)