Spektakel rond pet-flessenmaker Resilux: ondernemer Pascal Vanhalst neemt controle over van familie De Cuyper, beurskoers schiet als raket omhoog

Grote maneuvers in de Vlaamse zakenwereld. De West-Vlaamse ondernemer Pascal Vanhalst neemt via zijn familiale investeringsvennootschap Quva een belang van 57,51 procent in Resilux over van de familie De Cuyper en wil de pet-flessenmaker van de beurs halen.

Resilux is gespecialiseerd in de productie en de verkoop van pet-voorvormen en -flessen voor het verpakken van onder meer water, frisdranken, oliën en melk. Het bedrijf uit Wetteren werd in 1994 opgericht door de familie De Cuyper, die nu de fakkel wil doorgeven aan Peter Vanhalst, een telg van een van de families achter machinebouwer TVH.

Vanhalst legt daarvoor 235 euro per aandeel op tafel. Via een verplicht overnamebod op de resterende beursgenoteerde aandelen wil Vanhalst het bedrijf daarna volledig van de beurs halen, meldde Resilux verrassend donderdagavond laat.

Het bod waardeert het volledige bedrijf op 475,8 miljoen euro. De deal voor het belang van ruim 57 procent komt zo uit op ruim 270 miljoen euro. Quva zal dat pakket via een nieuwe, nog op te richten dochtervennootschap (‘Bidco’) overnemen van de familie De Cuyper. Vanhalst zal de deal in cash betalen. Alles zou in het eerste kwartaal van volgend jaar rond moeten zijn.

Daarna volgt het verplichte overnamebod aan dezelfde prijs per aandeel. De prijs ligt 38,6 procent hoger dan de slotkoers van donderdag.

Familie De Cuyper

De familie De Cuyper neemt niet helemaal afscheid van Resilux, maar blijft nog zeker een jaar aan boord. Co-CEO’s Dirk De Cuyper en Peter De Cuyper zullen een deel van de opbrengsten van de overname herinvesteren in ‘Bidco’. Dat vehikel zal nadien voor 85 procent in handen zijn van Quva en voor 15 procent in handen van de vennootschappen van de De Cuypers.

“Daarenboven dienen zij gedurende minstens 12 tot 24 maanden actief te blijven als co-CEOs binnen de Resilux Groep”, klinkt het in het persbericht.

De familie Vanhalst verkocht begin oktober nog haar belang van 40 procent in het Waregemse TVH Parts, dat onderdelen voor vorkheftrucks maakt. De autodienstengroep D’Ieteren telde daarvoor 1,172 miljard euro neer.

Beursreactie

Het beurshuis KBC Securities heeft vrijdag in een reactie het koersdoel voor Resilux verhoogd van 220 naar 235 euro, gelijk aan het overnamebod van Quva. De analisten van KBC wachten verder het prospectus af.

De beurshandel in Resilux was even geschorst. Bij de herneming schoot de koers 34 procent hoger, tot 227 euro.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20